Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Spletno oko: primer dobre prakse na zasedanju ministrov EU

7.7.2020

Ministri za pravosodje EU so na neformalnem zasedanju, ki je potekalo 6. julija 2020 prek videokonference, razpravljali o sovražnem govoru in porastu dezinformacij v času pandemije Covida-19, pa tudi o vplivu ukrepov proti pandemiji na demokracijo v Evropi.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je kot primer dobre prakse v odzivanju na sovražni govor v Sloveniji izpostavila prijavno točko Spletno oko, ki je deluje od leta 2007. Kot pomemben pristop je izpostavila osveščanje javnosti in sprejem kodeksa na ravni EU, ki preko samoregulacije zavezuje deležnike na spletu. 

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova ter direktor Agencije EU za temeljne pravice Michael O'Flaherty so izpostavili ključne izzive, ki jih predstavljajo spletne platforme. Posebej je bil izpostavljen vidik dostopnosti zaščite žrtev sovražnega govora in kaznivih dejanj iz sovraštva.

Ministri, ki so sodelovali v razpravi, so se strinjali, da je treba razpravo o boju proti sovražnemu govoru ter razširjanju dezinformacij po spletu ustrezno in konkretno nasloviti na ravni EU, tudi zakonodajno, so še sporočili z pravosodnega ministrstva.

Vir: STA

 

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja

Logotip MJU

Logotip URSIV


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov | Izjava o uporabi osebnih podatkov