Spletno oko: primer dobre prakse na zasedanju ministrov EU

07.07.2020

Ministri za pravosodje EU so na neformalnem zasedanju, ki je potekalo 6. julija 2020 prek videokonference, razpravljali o sovražnem govoru in porastu dezinformacij v času pandemije Covida-19, pa tudi o vplivu ukrepov proti pandemiji na demokracijo v Evropi.

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič je kot primer dobre prakse v odzivanju na sovražni govor v Sloveniji izpostavila prijavno točko Spletno oko, ki je deluje od leta 2007. Kot pomemben pristop je izpostavila osveščanje javnosti in sprejem kodeksa na ravni EU, ki preko samoregulacije zavezuje deležnike na spletu. 

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders, podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova ter direktor Agencije EU za temeljne pravice Michael O'Flaherty so izpostavili ključne izzive, ki jih predstavljajo spletne platforme. Posebej je bil izpostavljen vidik dostopnosti zaščite žrtev sovražnega govora in kaznivih dejanj iz sovraštva.

Ministri, ki so sodelovali v razpravi, so se strinjali, da je treba razpravo o boju proti sovražnemu govoru ter razširjanju dezinformacij po spletu ustrezno in konkretno nasloviti na ravni EU, tudi zakonodajno, so še sporočili z pravosodnega ministrstva.

Vir: STA