Novice

7.6.2024

Zaskrbljujoče prijave z omrežja Discord

Kanadska prijavna točka za prijavo spolnega izkoriščanja na internetu Cybertip.ca je v zadnjih 12 mesecih prejela več kot 800 prijav z omrežja Discord. Veliko prijav je vključevalo ekstremno nasilje nad 13-17-letniki na tej platformi. Število prijav, ki vključujejo Discord, se je v zadnjih dveh letih povečalo skoraj za štirikrat. Posebej zaskrbljujoča je resnost primerov.

31.5.2024

Pri IWF opozarjajo na naraščajočo problematiko posnetkov spolnih zlorab otrok

Pri Internet Watch Foundarion (IWF) so v lanskem leto skupaj obravnavali 392,665 poročil domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok. 132,710 je bilo prijav s strani javnosti. Število kaže na ozaveščenost in pripravljenost uporabnikov, da prijavijo sumljive spletne strani, na katere naletijo med brskanjem. Pri skoraj sedemdesetih odstotkih vseh poročil (skupaj 275,652 URLjev) je IWF potrdila, da gre res za posnetke zlorab. Na vsakem URLju se lahko nahaja eden ali pa tisoči primeri posnetkov zlorab. 

22.3.2024

Mreža INHOPE je predstavila letno poročilo za leto 2023

Pri mednarodnem združenju prijavnih točk, ki obravnavajo prijave posnetkov spolnih zlorab otrok, vsako leto v okviru letnega poročila predstavijo statistične vpoglede v to problematiko. Tudi tokratni podatki demonstrirajo globalni obseg zlorab.

8.3.2024

Umetna inteligenca se zlorablja za ustvarjanje posnetkov spolnih zlorab otrok

Britanska organizacija Internet Watch Foundation (IWF) je predstavila rezultate raziskave o zaskrbljujočem trendu uporabe umetne inteligence za ustvarjanje posnetkov spolnih zlorab otrok. Na prve primere takšnih gradiv so naleteli leta 2023. Pri tem je šlo za pretvorbe besedil v sliko, pri čemer so uporabniki vnesli opise, algoritmi umetne inteligence pa so jih hitro in natančno spremenili v posnetke zlorab. Enostavnost uporabe in natančnost teh posnetkov predstavljata velik izziv, saj jih je praktično nemogoče razlikovati od resničnih posnetkov spolnih zlorab otrok.

17.2.2024

Metaverzum in družabne igralne platforme

Kako poskrbeti za varnost otrok na sodobnih igralnih platformah? Sodobne igralne platforme in okolje metaverzum omogočajo intenzivno interakcijo, kar povečuje tveganja za spolne zlorabe in njihov potencialni učinek. Starši naj spoznajo naprave za virtualno in obogateno resničnost ter aplikacije, ki jih želi igrati najstnik. Z njim naj se redno pogovarjajo o tem, kaj počne v metaverzumu in s kom se igra ali pogovarja. Mlajšim od 13 let zaradi tveganj uporaba VR-/AR-očal praviloma ni dovoljena.

22.1.2024

Državno tožilstvo Nove Mehike trdi, da so Metina družbena omrežja postala tržnica za storilce spolnih zlorab otrok

V podjetju Meta ocenjujejo, da je na Facebooku in Instagramu na dnevni ravni tarča spletnega spolnega nadlegovanja 100.000 otrok. To razkrivajo interni dokumenti, nedavno objavljeni v okviru sodnega postopka, ki ga je sprožil urad generalnega državnega tožilca Nove Mehike. V dokumentih je opisan tudi primer, ko naj bi 12-letno hčer izvršnega direktorja Apple prek storitve Instagram Direct na Instagramu spolno napeljeval neznanec. 

5.1.2024

Britanska policija prvič preiskuje posilstvo v metaverzumu

Britanska policija preiskuje prvi primer domnevnega posilstva v okolju metaverzum. Dekle, domnevno mlajše od 16 let, naj bi na virtualni igralni platformi spolno napadla skupina neznancev.

18.12.2023

Pri WeProtect opozarjajo na tvegano uvedbo šifriranja E2EE na Facebooku

Pri mednarodni iniciativi za boj proti spolni zlorabi otrok na internetu WeProtect izražajo zaskrbljenost glede odločitve podjetja Meta o uvedbi šifriranja "od konca do konca" (E2EE) za vse zasebne klepete in klice na Messengerju in Facebooku ter glede načrtov za enak ukrep tudi na Instagramu.

Ameriškemu nacionalnemu centru za pogrešane in zlorabljene otroke (NCMEC) je v lanskem letu zgolj Facebook prijavil 21,1 milijona primerov posnetkov spolnih zlorab otrok, Instagram pa dodatnih 5 milijonov. Zaradi odločitve za E2EE bo tovrstna identifikacija težja.

19.9.2023

13. posvet E-zlorabe otrok: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

https://www.1ka.si/uploadi/editor/1688563354logotipimobitel.png

Sporočilo za javnost: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

16.9.2023

Priročnik: Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu

Na prijavni točki Spletno oko smo pripravili nov priročnik Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu.

Strani