Novice

17.2.2024

Metaverzum in družabne igralne platforme

Kako poskrbeti za varnost otrok na sodobnih igralnih platformah? Sodobne igralne platforme in okolje metaverzum omogočajo intenzivno interakcijo, kar povečuje tveganja za spolne zlorabe in njihov potencialni učinek. Starši naj spoznajo naprave za virtualno in obogateno resničnost ter aplikacije, ki jih želi igrati najstnik. Z njim naj se redno pogovarjajo o tem, kaj počne v metaverzumu in s kom se igra ali pogovarja. Mlajšim od 13 let zaradi tveganj uporaba VR-/AR-očal praviloma ni dovoljena.

22.1.2024

Državno tožilstvo Nove Mehike trdi, da so Metina družbena omrežja postala tržnica za storilce spolnih zlorab otrok

V podjetju Meta ocenjujejo, da je na Facebooku in Instagramu na dnevni ravni tarča spletnega spolnega nadlegovanja 100.000 otrok. To razkrivajo interni dokumenti, nedavno objavljeni v okviru sodnega postopka, ki ga je sprožil urad generalnega državnega tožilca Nove Mehike. V dokumentih je opisan tudi primer, ko naj bi 12-letno hčer izvršnega direktorja Apple prek storitve Instagram Direct na Instagramu spolno napeljeval neznanec. 

5.1.2024

Britanska policija prvič preiskuje posilstvo v metaverzumu

Britanska policija preiskuje prvi primer domnevnega posilstva v okolju metaverzum. Dekle, domnevno mlajše od 16 let, naj bi na virtualni igralni platformi spolno napadla skupina neznancev.

18.12.2023

Pri WeProtect opozarjajo na tvegano uvedbo šifriranja E2EE na Facebooku

Pri mednarodni iniciativi za boj proti spolni zlorabi otrok na internetu WeProtect izražajo zaskrbljenost glede odločitve podjetja Meta o uvedbi šifriranja "od konca do konca" (E2EE) za vse zasebne klepete in klice na Messengerju in Facebooku ter glede načrtov za enak ukrep tudi na Instagramu.

Ameriškemu nacionalnemu centru za pogrešane in zlorabljene otroke (NCMEC) je v lanskem letu zgolj Facebook prijavil 21,1 milijona primerov posnetkov spolnih zlorab otrok, Instagram pa dodatnih 5 milijonov. Zaradi odločitve za E2EE bo tovrstna identifikacija težja.

19.9.2023

13. posvet E-zlorabe otrok: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

https://www.1ka.si/uploadi/editor/1688563354logotipimobitel.png

Sporočilo za javnost: »Tveganja za spolne zlorabe otrok na spletu ob tehnoloških inovacijah in družbenih krizah še naraščajo«

16.9.2023

Priročnik: Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu

Na prijavni točki Spletno oko smo pripravili nov priročnik Spolne zlorabe otrok in mladostnikov na spletu.

7.7.2023

13. posvet E-zlorabe otrok

Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije (UL-FDV), Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 13. posvet E-zlorabe otrok, ki bo potekal v torek, 19. septembra 2023, od 9.00 do 15.00, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Posvet je namenjen predstavnikom organov pregona, tožilstev in sodišč, ponudnikom internetnih storitev, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo, predstavnikom nevladnih organizacij in vsem drugim, ki se pri svojem delu soočajo (tudi) s problematiko spolnega izkoriščanja otrok na internetu. 

16.6.2023

NCMEC beleži velik skok prijav spolnih zlorab otrok na internetu

Predstavljamo ključne ugotovitve letnega poročila prijavne točke Cybertipline, ki je del nacionalnega centra za pogrešane in izkoriščane otroke (NCMEC) v ZDA. Prek nje lahko javnost in ponudniki internetnih storitev (ISP) v ZDA prijavijo sume spolne zlorabe otrok na internetu. Od leta 1998 so prejeli več kot 144 milijonov prijav. Lani so jih prejeli skupno 32.059.029, pri čemer so 99% prijav  posredovali SP-ji.

16.5.2023

Poročilo prijavne točke Spletno oko za obdobje 2021-22

Izšlo je poročilo prijavne točke Spletno oko za obdobje 2021-22. V poročilu predstavljamo ključne statistike prijavne točke na področju  posnetkov spolnih zlorab otrok, globalne statistike omrežja INHOPE ter naše preventivne aktivnosti na področju spletnih spolnih zlorab otrok.

10.3.2023

Predstavitev standardizirane terminologije v zvezi z gradivi, ki prikazujejo zlorabe

Združenje prijavnih točk INHOPE bo 15. marca predstavilo predlog ontologije za kategorizacijo gradiv, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok (GSZO). Projekt je namenjen razvoju skupne terminologije, ki jo v zvezi z GSZO uporabljajo prijavne točke, industrija, nevladne organizacije (NVO) in organi pregona.

Strani