Novice

13.7.2021

Letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2020

Spletno oko že štirinajst let deluje kot prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu. V letnem poročilu povzemamo statistične podatke o obravnavi prijav v preteklem letu in jih primerjamo s prejšnjimi leti.

17.6.2021

Pojasnilo o delovanju prijavne točke Spletno oko

Ker smo v izjavah in zapisih odločevalcev evidentirali nerazumevanje v zvezi delovanjem Spletnega očesa, pojasnujemo:

22.4.2021

Otroci in sovražni govor – zakaj, kako in kdaj o njem govoriti z otrokom?

Sovražni govor je danes prisoten vsepovsod. Srečamo ga tako v vsakdanjem realnem življenju, še posebej pa smo mu izpostavljeni pri uporabi spleta. Prav sodobna spletna orodja (kot na primer spletne platforme za izmenjavo videov ali pa možnost komentiranja spletnih vsebin) so omogočila, da si posameznik pod t. i. plaščem anonimnosti privošči več, kot bi si sicer, torej biti tudi še posebej žaljiv in krut.

17.2.2021

Zaradi direktive o e-zasebnosti število poročil o spolnem izkoriščanju otrok upadlo za več kot polovico

 

V šestih tednih po začetku veljavnosti direktive o e-zasebnosti število poročil o spolnem izkoriščanju otrok v Evropski uniji upadlo kar za 51 odstotkov.

10.2.2021

Otroci zaradi covida-19 pred zasloni dvakrat več časa

Otroci in mladostniki v Sloveniji so v prvem zaprtju spomladi pred zasloni preživeli skoraj sedem ur dnevno, od tega slabe štiri ure zaradi šolskih obveznosti. Dva od petih sta izrazila zaskrbljenost glede varnosti na spletu, 62 odstotkov jih je opazilo sporočila sovražnega govora.

12.1.2021

Trditve in dejstva o Spletnem očesu

PET TRDITEV IN DEJSTEV O PRIJAVNI TOČKI SPLETNO OKO

23.12.2020

Facebook prenehal z uporabo nekaterih orodij za prepoznavanje zlorab

Pred 21. decembrom so številni akterji na mednarodni ravni, vključno z našo prijavno točko in središčem ZIPOM, opozarjali na problematično ureditev na področju avtomatiziranih sistemov za prepoznavo spolnih zlorab otrok, ki jih uporabljajo tehnološka podjetja. Evropska unija do tega datuma ni sprejela ukrepov, ki bi zagotavljala njihovo nemoteno nadaljnjo uporabo. Kot poroča BBC je Facebook, ki upravlja z daleč največjo količino zasebnih sporočil uporabnikov, v odziv na to že izklopil nekatera od tovrstnih orodij.

4.12.2020

Bodo storilci spolnih zlorab otrok kmalu lahko neovirano delili posnetke zlorab?

Obstaja nevarnost, da bodo storilci spolnih zlorab otrok na internetu kmalu lahko delili zbirke posnetkov zlorab brez skrbi, da bi jih pri tem odkrili. Hkrati bi lahko na tem področju ostali brez zaščitnih ukrepov proti nagovarjanju otrok prek interneta za spolne namene (t.i. groomingu). Ker menimo, da je opustitev zaščite zlorabljenih otrok nedopustna, evropske poslance pozivamo, naj zakonodajo uredijo tako, da bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

4.12.2020

Twitter bo odstranjeval sovražne vsebine

Twitter se je odločil za širitev politike ravnanja v zvezi s sovražnim govorom. Na družbenem omrežju poudarjajo, da spodbujajo svobodo izražanja, a da zloraba, nadlegovanje in sovražne vsebine niso zaželene oblike komuniciranja. 2. decembra 2020 so tako sporočili, da prepovedujejo vsebine, ki razčlovečijo ljudi na podlagi rase, etnične ali nacionalne pripadnosti, in da bodo take vsebine odslej na podlagi prijav uporabnikov odstranjevali.

21.10.2020

Facebook prepovedal zanikanje holokavsta

Družbeno omrežje Facebook je na vseh svojih straneh prepovedalo zanikanje holokavsta.

Strani