Letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2017

27.08.2018

Spletno oko že enajst let deluje kot prijavna točka za prijavo posnetkov spolnih zlorab otrok in sovražnega govora na internetu. V našem letnem poročilu povzemamo statistične podatke o obravnavi prijav v preteklem letu ter jih primerjamo s prejšnjimi leti. Ob tem poročilo vključuje tudi pregled osnovnih terminov, povezanih z obravnavano problematiko, ter kratek pregled naših številnih aktivnosti, usmerjenih v preprečevanje in omejevanje omenjenih vsebin.

Posnetki spolnih zlorab otrok: žrtve večinoma deklice

Na prijavno točko smo v letu 2017 prejeli 97 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Po pregledu smo ocenili, da je bilo med temi 24 primerov ali 25% dejansko nezakonitih. Večina preostalih primerov je prikazovala spolne aktivnosti odraslih oseb. Sporne primere smo posredovali v nadaljnji pregled in obravnavo Policiji in prijavnim točkam držav, kjer so se vsebine nahajale – najpogosteje so bile to ZDA.

Na domnevno nezakonitih posnetkih so bile žrtve v večini primerov deklice. Hkrati že nekaj let zaznavamo večji delež posnetkov, na katerih so žrtve mlajši otroci, stari od 0 do 10 let. Podobno opažajo tudi tuje prijavne točke.

Sovražni govor: manj prejetih prijav, več skrajnih primerov

Uporabniki spleta so lani prijavili 556 primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora, približno polovico manj kot leto pred tem. Po drugi strani je bilo več primerov po naši oceni potencialno kaznivih (25 v primerjavi s 23 leta 2016). Na Policiji po pregledu prijav sicer niso podali kazenskih ovadb, kar potrjuje ostre pogoji za kazenski pregon sovražnega govora v Sloveniji.

Pri primerih, posredovanih Policiji, je šlo najpogosteje za sovražni govor, uperjen proti posameznikom zaradi njihovega političnega prepričanja (28 %). Če kot skupno kategorijo razumemo sovražni govor proti prebežnikom (24%) in proti pripadnikom islamske veroizpovedi (20 %), ki se zelo prepletata,  tovrsten govor še naprej predstavljata največji delež najbolj spornih obravnavanih primerov. Največ primerov se je nahajalo na družbenih omrežjih, precej manj pa na novičarskih portalih in forumih.

 

PriponkaVelikost
PDF icon Letno poročilo Spletno oko 20172.77 MB