Letno poročilo Spletno oko 2015

10.08.2016

Izšlo je letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2015. V njem predstavljamo statistiko prijav za leto 2015 in izpostavljamo najpomembnejše trende.

Na posnetkih vse mlajši otroci

V letu 2015 smo prejeli 565 prijav domnevnih posnetkov spolnih zlorab otrok, zaradi ocenjene nezakonitosti smo jih policiji posredovali 61. Večinoma so se domnevno nezakonite vsebine nahajale na tujih strežnikih – takšne prijave smo zato posredovali tudi prijavnim točkam v tujini. Na podlagi ene izmed prijav na slovenskih strežnikih je slovenska policija podala kazensko ovadbo.

Pri analizi prijav, posredovanih policiji (61 primerov), v primerjavi z letom 2014 izstopa nižja starost žrtev - v več kot polovici primerov so bili to otroci, stari deset let ali manj. Nekoliko je upadel delež posnetkov, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok hujše vrste, povišal pa se je delež posnetkov, ki prikazujejo otroke v erotičnih položajih.

Prevladoval sovražni govor, uperjen proti prebežnikom

V letu 2015 smo prejeli 1153 prijav domnevno nezakonitega sovražnega govora. V 51 primerih (4% vseh prejetih prijav) smo ocenili, da prijave vsebujejo elemente nezakonitosti po 297. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), zato smo jih v nadaljnjo obravnavo posredovali policiji. Med preostalimi prejetimi prijavami v 47 odstotkih primerov nismo ugotovili elementov spornega govora. Pri 27 odstotkih prejetih prijav smo ugotovili t.i. družbeno nesprejemljiv sovražni govor oziroma komunikacijo, ki jo sicer lahko uvrstimo v sovražni govor, vendar ne izpolnjuje potrebnih pogojev po omenjenem členu KZ-1. 12 odstotkov je bilo prijav žaljivega govora.

Pri domnevno nezakonitih primerih je šlo najpogosteje za sovražni govor, usmerjen proti prebežnikom (55%), po številu pa so jim sledili primeri sovražnega govora na podlagi verske pripadnosti (24%), narodnosti (12%) in spolne usmerjenosti (6%). Preostali primeri so predstavljali sovražni govor, usmerjen proti Romom (2%) ter sovražni govor na podlagi politične pripadnosti (2%).

Kar 57 odstotkov primerov domnevno nezakonitega sovražnega govora se je leta 2015 nahajalo na družbenih omrežjih (leta 2014 zgolj 14%).

Povezava: Letno poročilo (PDF)

Kdor želi, lahko poročilo prejme tudi v tiskani obliki. Prijave sprejemamo na elektronskem naslovu info@spletno-oko.si.