Udeleženci 11. posveta E-zlorabe soglasni: "Spolnim zlorabam je treba reči ne!"

29.09.2021

Prijavna  točka  Spletno  oko  (Center  za  varnejši  internet  Slovenije), Združenje  za  informatiko  in telekomunikacije  pri  Gospodarski zbornici Slovenije  ter  Uprava  kriminalistične  policije  pri Generalni policijski upravi so 23. septembra 2021 organizirali že 11. posvet E-zlorabe o spolnih  zlorabah  otrok  na  spletu

Posvet   je  namenjen  zlasti  organom  pregona,  sodiščem,  pripravljavcem zakonodaje,  zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam.  Cilj  posveta  je  poglobiti  znanje  glede zlorab otrok na spletu  z  namenom  učinkovitejše obravnave primerov v praksi, hkrati pa na enem  mestu  združiti  znanje in izkušnje vseh, ki se ukvarjajo s področjem spolne zlorabe otrok na spletu. Posvet  je zaradi epidemičnih razmer potekal v spletni izvedbi. 

IztokPrezelj
 

Prodekan  Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani dr. Iztok Prezelj je v uvodnem nagovoru poudaril,  da  si  vsi prizadevajo za celostni pristop k reševanju tega področja, saj je to edina pot do uspešnega spoprijemanja s posnetki spolnih zlorab  otrok. Potrebno je sodelovanje vseh deležnikov, še zlasti s šolami, starši,   otroki,  ponudniki  informacijsko-komunikacijske  tehnologije  in centri za socialno delo.

 

NenadSutanovac

 

V  imenu  Združenja  za  informatiko  in  telekomunikacije  pri Gospodarski zbornici  Slovenije je Nenad Šutanovac v pozdravu izrazil zaskrbljenost, da je   lanska   sprememba  uredbe  s  področja  zasebnosti  podatkov  začasno onemogočila,  da  bi  spletne  platforme  na strežnikih samodejno odkrivale gradiva  s  spolnimi  zlorabami  otrok, kar je povzročilo, da se je število poročil o  spolnem  izkoriščanju  otrok  v  Evropski uniji zmanjšalo za 51 odstotkov.

 

VojkoUrbas

 

Direktor Uprave kriminalistične policije Vojko Urbas je v uvodnem nagovoru poudaril,  da  v  zadnjih  letih  različne  organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo  otrok  na spletu, opažajo, da je spletnih spolnih zlorab čedalje več.  V  nekaterih  državah  članicah  EU  se je povpraševanje po posnetkih spolne zlorabe otrok v času epidemije povečalo za 25 odstotkov. Pohvalil je kampanjo   Reci   ne!,  saj  ta  kaže  na  pomen  mednarodnega  sodelovanja strokovnjakov  na  različnih  področjih,  od  usposabljanj,  preventive  do skupnega pregona storilcev teh kaznivih dejanj.

 

CathalDelaney
 

Kampanjo  in  dosedanje delo vseh navzočih pri preprečevanju, odkrivanju in preganjanju  kaznivih  dejanj  s  področja spletnih spolnih zlorab otrok je pohvalil  tudi predstavnik Europola Cathal Delaney in poudaril prizadevanja Europola za podporo vsem državam članicam pri zagotavljanju varnosti držav.

 

RobertTekavec

 

Na  letošnjem  posvetu  sta  poleg  strokovnjakov  iz  drugih organizacij s prispevkoma sodelovala tudi kriminalista iz Uprave kriminalistične policije pri   Generalni   policijski  upravi.  Robert  Tekavec,  vodja  Oddelka  za mladoletniško  kriminaliteto, je govoril o mednarodnem sodelovanju pri boju proti  spolnemu  izkoriščanju otrok, ki je tudi ena izmed prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Evropski uniji.

 

MasaBlaznik

 

Po  besedah  Maše  Blaznik,  sodelavke  telefona TOM, vsebine, ki so bile v ospredju  zaradi ukrepov v zvezi z epidemijo v letu 2020, kakor so odnosi v družini,  duševno  zdravje  in  samomorilno razmišljanje, pri njih ostajajo najpogostejše  tudi  letos.  Med  epidemijo  se je po telefonu TOM povečalo število  stikov  z  e-oblikami  svetovanja,  kjer  so prevladovale najtežje vsebine.  Poudarila  je  pomen  usmerjanja  v  žive  stike in ustrezne vire pomoči.

 

prirocnik csd

 

Sledila je okrogla  miza,  na  kateri so sodelovali Marko Puschner iz točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, Bojana Kračan in Robert  Tekavec iz  Oddelka za mladoletniško kriminaliteto ter Irena Zemljič iz Skupnosti centrov za socialno delo. Nemenjena je bila predstavitvi lani izdanega priročnika Spletno nasilje in spletne zlorabe otrok in mladostnikov, uporabnega pripomočka za strokovne delavce centrov za socialno  delo  in  druge  strokovnjake pri obravnavi spletnega nasilja ter zlorab otrok in mladostnikov.

 

 

Učiteljica Nina Jelen iz OŠ Ivana Skvarče je v prispevku poudarila, da  otroci  na vprašanja, ali bi se kdaj lotili spletnih izzivov, neznancem pošiljali  svoje  fotografije, z njimi delili svoje osebne podatke ali se z njimi  dobili  v  živo,  odgovarjajo pritrdilno. Ključno je torej, da se na internetu  naučijo  reči  NE in da vedo, da jim ni treba storiti vsega, kar vidijo, ali v kar jih nagovarjajo drugi.

 

 

Benjamin Lesjak (Univerza na Primorskem, DATAINFO.SI) je v zaključnem predavanju poudaril, da se starši se premalo zavedajo posledic objavljanja fotografij otrok na družbenih omrežjih.

 

2021 Kampanja Reci ne

 

Na  posvetu  so  bili  navzoči  tudi  predstavniki  policij nekaterih držav zahodnega  Balkana  in  Europola,  ki  so  isti dan  v sodelovanju s slovensko policijo  začeli  kampanjo Reci ne! S kampanjo želijo ozaveščati o spletnih spolnih  zlorabah  v  regiji, saj so na tem območju otroci lahko še hitreje žrtve  spletnih  spolnih  zlorab,  saj  jih  od  storilcev ločijo le manjše jezikovne  pregrade.  Sodelujoče  države  želijo  s  kampanjo sporočiti, da enako,  kakor  za  storilce spolnih zlorab prek spleta ne obstajajo državne meje,  prav  tako ne obstajajo meje niti v njihovem skupnem prizadevanju za preprečevanje teh kaznivih dejanj in odkrivanje storilcev. Združeni z idejo skupnega  sodelovanja pri preprečevanju, odkrivanju in preganjanju spletnih spolnih  zlorab  želijo  s  kampanjo  sporočiti, da bodo storili vse, da bi zaščitili  žrtve,  proti  storilcem  pa ustrezno ukrepali, pri čemer jih ne bodo zaustavile niti državne meje.

Preprečevanje   in   preiskovanje   spolnih   zlorab   otrok  ter  krepitev policijskega  sodelovanja  na  tem področju z državami zahodnega Balkana je med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

 

Povezave na posnetke iz posveta:

 

Povezave na vsebine, predstavljene na posvetu:

 

 

Organizatorji posveta:

Dogodek so omogočili: 

 

PriponkaVelikost
PDF icon Agenda - 11. posvet E-zlorabe otrok1.19 MB