Tudi No Hate Speech Movement – kampanja »Ne sovraži« praznuje Dan varne rabe interneta!

11.02.2014

Letošnji slogan Dneva varne rabe interneta  se glasi: »Skupaj za prijaznejši internet!« Kot nalašč za gibanje, ki si prizadeva za zmanjšanje sovražnega govora na spletu.

Varna in odgovorna uporaba spletnega okolja in orodij je temelj komunikacije preko interneta. Splet je neskončen prostor komunikacije in interakcije, ki mladim ponuja široko paleto potencialov in povezav, a hkrati je tudi prostor zlorab in sovražnega govora, zato se na ta dan upri ustrahovanju, nasilju ter neprimernemu in sovražnemu govoru na spletu. Všečkaj  FB stran kampanje Ne Sovraži in si poglej video, ki je bil izdelan v okviru Kampanje.

Pojav ksenofobije, nestrpnosti in diskriminacije v kibernetskem prostoru, ki ga poznamo predvsem pod izrazom sovražni govor na spletu, je v zadnjem času postal ena izmed prevladujočih oblik zlorabe človekovih pravic, ki prinašajo resne posledice tako v online kot tudi offline svetu. Razširjanje, pozivanje, upravičevanje ter promoviranje sovražnosti zoper različne skupine ljudi na internetu za današnjo družbo predstavlja poseben izziv.

Odgovor Sveta Evrope na tovrstne grožnje je No Hate Speech Movement, gibanje, katerega cilj je boj proti rasizmu in diskriminaciji na spletu. Gibanje se je začelo marca 2012 in bo trajalo do konca leta 2014, do sedaj se je gibanju priključilo več kot 30 evropskih držav. Projekt si prizadeva za enakost, dostojanstvo, človekove pravice in spoštovanje različnosti.

Primer sovražnega govora lahko prijaviš in mednarodno izpostaviš tukaj in se skupaj s spletnimi aktivisti zoperstaviš sovraštvu v virtualnem okolju, saj je tudi ta oblika nasilja še kako resnična! Lahko pa ga prijaviš tudi k nam, na Spletno oko, kjer ga bomo v primeru domnevne nezakonitosti posredovali policiji.