Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Facebook prepovedal zanikanje holokavsta

21.10.2020

Družbeno omrežje Facebook je na vseh svojih straneh prepovedalo zanikanje holokavsta. Kot so pojasnili pri podjetju, so se za ta korak odločili, ker jih skrbi porast antisemitizma.

"Če bodo ljudje na Facebooku iskali holokavst, jih bomo preusmerili na verodostojne vire, da bodo dobili točne informacije," je sporočil soustanovitelj in glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg. Dodal je, da je odločitev posledica iskanja ravnotežja med zaščito svobode govora in omejevanjem sovražnih vsebin. Institucije, ki se ukvarjajo z raziskovanjem holokavsta, so že vrsto let opozarjale, da je izobraževanje o holokavstu pomemben del boja proti semitizmu.

Facebook sicer že vrsto let odstranjuje objave, ki povzdigujejo zločine iz sovražnosti ali masovne poboje, kakršen je bil holokavst. Objav, v katerih uporabniki omrežja zanikajo obstoj holokavsta, pa doslej niso odstranjevali. Zuckerberg je pred dvema letoma dejal, da take objave niso nujno zlonamerne, zato je takrat menil, da ne bi smele biti odstranjene. Zdaj pa si je, kot pravi, premislil.

"Potegniti črto med sprejemljivim in nesprejemljivim govorom ni preprosto, a glede na trenutno stanje v svetu menim, da je to pravo ravnotežje," je pojasnil v svoji objavi.

Facebook je sicer pred dnevi sporočil, da bo z vseh svojih strani črtal stranke ali skupine, ki zastopajo skrajno desno teorijo zarote QAnon. Že pred tem je omejil namerne dezinformacije o novem koronavirusu ter uvedel ukrepe za zajezitev zavajajočih objav, ki bi skušale vplivati na letošnje predsedniške volitve v ZDA.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja

Logotip MJU

Logotip URSIV


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov | Izjava o uporabi osebnih podatkov