Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

EU vrši pritisk na Facebook, Twitter in Google glede pogojev uporabe

1.8.2017

Evropska komisija je junija skupaj z organi za varstvo potrošnikov pozvala Facebook, Twitter in Google, naj do konca septembra uskladijo svoje pogoje uporabe z zakonodajo EU. Twitter se ni odzval takoj, prav tako je takojšen komentar zavrnil Googlov predstavnik za stike z javnostjo. Facebook je zatrdil, da je njihovo delovanje v skladu z zakonodajo EU, a se bodo potrudili spremeniti pogoje uporabe, tako da bodo bolj razumljivi.

Poglavitna skrb so postopki, ki so jih omenjene tri družbe nameravale uvesti pri odstranitvah nezakonite vsebine na njihovih spletnih mestih, nameravana uvedba omejevanja njihove odgovornosti ter nameravana uvedba določil glede enostranskega odstranjevanja uporabniških vsebin.

Trije tehnološki velikani morajo do 20. julija izročiti nove predloge in jih implementirati do konca septembra. Dve družbi sta izročili dopolnjene predloge, ena pa je zaprosila za več časa.

Organi za varstvo potrošnikov in Evropska komisija so prosili družbe naj uporabnikom nudijo več podrobnosti v povezavi z vsebino, ki je nedovoljena v skladu z varstvom potrošnikov, prav tako pa naj  namenijo eno stran obvestilom s strani organov za varstvo potrošnikov.

Poleg tega organi in Evropska komisija pritiskajo na tri tehnološke družbe naj uvedejo postopek, s pomočjo katerega bi bili uporabniki obveščeni, preden je njihova vsebina odstranjena.

Vir: Reuters, 24. 7. 2017

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja

Logotip MJU

Logotip URSIV


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov | Izjava o uporabi osebnih podatkov