Facebook privilegiranim uporabnikom omogočil kršenje pravil platforme

14.09.2021
6 milijonov vplivnih uporabnikov kršilo pogoje uporabe brez posledic

Facebook je skoraj 6 milijonov svojih najvplivnejših uporabnikov izvzel iz posledic kršenja pravil platforme s sistematičnim in tajnim sistemom razvrščanja, ki ga je notranji pregled opisal kot "kršitev zaupanja", je razvidno iz notranjih dokumentov, ki jih je pridobil Wall Street Journal.

Facebook je sistem, poimenovan kot "XCheck" ali "navzkrižni pregled", sprva vzpostavil zato, da bi pomagal platformi moderirati ukrepe, sprejete proti najbolj priljubljenim uporabnikom platforme, kot so politiki in znane osebnosti, navaja časnik.

Sistem je vplivnim uporabnikom omogočil, da so kršili Facebookove pogoje uporabe storitev brez večjih posledic, saj so bili nekateri uporabniki, ki so bili uvrščeni na "beli seznam", izvzeti iz izvajanja pravil, medtem ko so objave drugih priljubljenih uporabnikov lahko ostale objavljene do nadaljnjega pregleda, tudi če so po razvrščanju umetne inteligence kršile Facebookova pravila.

Iz dokumentov je razvidno, da so uporabniki z "bele liste" delili tudi dezinformacije in teorije zarote o varnosti cepiv, domnevni vlogi Hillary Clinton v pedofilski združbi za trgovino s spolnimi storitvami in druge lažne trditve, ki so jih Facebookovi lastni preverjevalci dejstev označili za neresnične.

Po navedbah časnika je Facebook zmanjšal obseg sistema in vlogo, ki jo ima pri moderiranju: vodstvo platforme je junija svojemu nadzornemu odboru povedalo, da se sistem XCheck uporablja pri "majhnem številu odločitev".

Sistem XCheck  je lani zajel 5,8 milijona uporabnikov, je razvidno iz dokumentov, ki jih je pridobil časnik Wall Street Journal. Facebook ima sicer več kot 3 milijarde uporabnikov.

Predstavnik Facebooka je v izjavi za Wall Street Journal povedal, da je bil sistem uveden kot "dodaten korak" za pomoč pri umirjanju vsebin, ki morda "zahtevajo več razumevanja". Predstavnik je dejal, da si platforma prizadeva za postopno odpravo "bele liste", potem ko so identificirali težave s sistemom, notranje dokumente, ki jih je pridobil časopis, pa je označil za "zastarele informacije, zlepljene skupaj, da bi ustvarili zgodbo".

Facebook se na področju moderacije vsebin že dlje časa srečuje s številnimi izzivi. Lani je zaradi pretirano ohlapne politike moderiranja sovražnega govora platformo bojkotiralo več kot 500 oglaševalcev, med njimi Target, Ford in Adidas. Izvršni direktor Mark Zuckerberg je sprva nasprotoval označevanju novic uglednih uporabnikov, ki so kršili pravila platforme, in dejal, da to predstavlja "tveganje, da bi odstranjevali vsebine, ki nam niso všeč", nato pa je med bojkotom spremenil svoje mnenje. Junija je Facebook napovedal, da bo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu za dve leti prepovedal dostop do platforme, ker je januarja spodbujal svoje privržence, naj vdrejo v ameriški Kapitol.

Poročilo s podrobnimi informacijami o Facebookovem sistemu X Check je prvo v seriji, ki temelji na internih dokumentih z razkritji, da je vodstvo podjetja "zelo podrobno seznanjeno z dejstvom, da so njene platforme polne pomanjkljivosti, ki povzročajo škodo, pogosto na načine, ki jih v celoti razume le podjetje", še navaja Wall Street Journal.