Družbena omrežja se bodo na britanskih tleh soočila s poostrenim vladnim nadzorom

09.04.2019

Čeprav v prvi vrsti namenjene medsebojnemu povezovanju ljudi, spletne družbene platforme že od nekdaj služijo tudi za deljenje tako in drugače spornih ter celo nezakonitih vsebin. Z begunsko krizo pa se je pojavnost sovraštva na njih samo še bolj razplamtela. V imenu zajezitve širjenja škodljivih vsebin je zato britanska vlada naznanila nove ukrepe zoper tehnološka podjetja, ki stojijo za spletnimi platformami. Ta se bodo tako na britanskih tleh srečala z novimi pravili, sankcijami in nadzorom s strani neodvisnega nadzornika.

Kot navajajo v britanski vladi, se mora t. i. obdobje samoregulacije v tehnološkem sektorju končati. Podjetjem zato nameravajo naložiti pravno dolžnost »skrbnega ravnanja«, ki vključuje sprejetje ustreznih ukrepov za odpravo nezakonitih in škodljivih vsebin v njihovih storitvah. Mednje med drugim štejejo vsebine povezane s terorizmom in spolnimi zlorabami otrok, prav tako pa tudi vsebine, ki same po sebi niso nuno nezakonite, vendar vseeno potencialno zelo škodljive za uporabnike (dezinformacije, ekstremistične vsebin, spletno nadlegovanje). Kot ena od potencialnih sankcij v primeru kršitev pa se navaja celo osebna odgovornost vodstva podjetja in prepoved obratovanja na britanskem ozemlju.

Po navedbah britanskega sekretarja za notranje zadeve Sajida Javida, sta vlado v veliki meri zmotila brezbrižnost podjetij in njihovo izmikanje odgovornosti pri širjenju vsebin, ki so spodbujala kriminaliteto, zlorabe in celo umore.

Naraščanje zaskrbljenosti po morilskem pohodu v Novi Zelandiji

Nova pravila sicer ne bodo veljala le za priljubljena družbena omrežja, ampak bodo bolj vseobsegajoča in bodo zajemala tudi spletna mesta za gostovanje datotek, forume, sporočilne platforme in iskalnike. Nadzor nad doslednostjo in ravnanjem v skladu s pravili pa bo vršilo neodvisno vladno telo. Na predlagane ukrepe so se odzvali tudi že pri Facebooku. Njihova predstavnica Rebecca Stimson je dejala, da je podjetje v zadnjem času potrojilo velikost ekipe, ki se ukvarja s škodljivimi vsebinami, tako da zdaj ta obsega 30.000 ljudi, priznala pa je tudi, da morajo storiti še več.

Britanski načrti sicer odražajo vse večjo zaskrbljenost oblikovalcev politik glede vloge družbenih medijev pri širjenju škodljivih vsebin. Na Facebook, Twitter in YouTube se je prejšnji mesec usul plaz kritik, potem ko je strelec v Novi Zelandiji v živo prenašal svoj morilski pohod z izrazito grafično vsebino. Prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg pa je že prejšnji mesec pozval k večji regulaciji tehnoloških podjetij na globalni ravni.

Ukrepi tudi drugod po svetu

Velika Britanija pa nikakor ni edina, ki bo zaostrila nadzor nad delovanjem spletnih platform. Tako so pretekli teden v Avstraliji sprejeli nov zakon, ki tehnološka podjetja zavezuje k takojšnji odstranitvi nasilnih vsebin, ob porastu belega nacionalizma na družbenih omrežjih pa se bodo o poostrenem nadzoru vsebin s predstavniki Facebooka in Googla pogovarjali tudi ameriški zakonodajalci.

 

Vir: Financial Times, Washington Post

Foto: Pixabay