Sovražni govor - lokalni odzivi na globalno nevarnost

31.05.2019

Vabimo vas na posvet »Sovražni govor - lokalni odzivi na globalno nevarnost«, ki bo potekal 18. junija 2019, od 9.00 do 12.00 ure, na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Tema dogodka v okviru projekta Spletno oko bodo dobre prakse in izkušnje na področju omejevanja sovražnega govora v tujini in pregled stanja in aktivnosti na tem področju v Sloveniji. Posvet je namenjen predstavnicam_kom spletnih medijev in drugih spletnih mest, predstavnicam_kom organov pregona, pripravljavkam_cem zakonodaje ter širši strokovni in zainteresirani javnosti.

Prvi govorec na posvetu bo svetovalec policije Združenega kraljestva za kazniva dejanja iz sovraštva Paul Giannasi, ki je vrsto let vodil vladni program za boj proti kaznivim dejanjem iz sovraštva in koordiniral aktivnosti, nemanjene zmanjševanju škode, ki jo ta dejanja povzročajo. Pri svojem delu je oblikoval strategijo in praktične ukrepe, namenjene vzpostavitvi ravnotežja med pravico do svobode govora in potrebo po zaščiti različnih skupnosti v družbi. Na dogodku bo predstavil aktualne študije primerov in predstavil ključne izzive, ki jih predstavlja uporaba nacionalnih in lokalnih virov za boj proti globalni nevarnosti, ki jo predstavlja sovražni govor.

S prispevkom bo program nadaljeval Samo Novak, svetovalec Zagovornika načela enakosti, ki bo predstavil trenutno stanje na področju preprečevanja in kazenskega pregona sovražnega govora v Sloveniji.

Zadnji bo udeležence nagovoril koordinator prijavne točke Spletno oko Andrej Motl (Univerza v Ljubljani - Fakulteta za družbene vede), ki bo povzel rezultate triletnega spremljanja uveljavitve kodeksa ravnanja s sovražnim govorom na družbenih omrežjih, ki so ga leta 2016 podpisali Facebook, Twitter in Youtube.

Posvet je brezplačen, prijava na dogodek pa je obvezna. Prijave so mogoče do petka, 14. junija, oziroma do zapolnitve prostih mest.

 

Na dogodek se lahko prijavite na sledeči povezavi: https://www.1ka.si/SGposvet2019

Program je dostopen tuprogram.

Če želite prejemati vabila na podobne dogodke ali druga obvestila prijavne točke Spletno oko na svoj elektornski naslov, to označite na tej povezavi.

 

Kontaktna oseba:
Andrej Motl, Spletno oko
Tel.: 01 5805 355
e-naslov: andrej@spletno-oko.si