Letno poročilo prijavne točke Spletno oko za leto 2020

13.07.2021

Posnetki spolnih zlorab otrok: vnovič porast primerov

Na prijavno točko smo v letu 2020 prejeli 856 prijav spletnih strani, ki naj bi prikazovale posnetke spolnih zlorab otrok. Po pregledu smo pri 539 prijavah potrdili sum kršitve 176. člena kazenskega zakonika in jih v skladu s tem posredovali v nadaljnjo obravnavo policiji. V primerjavi z letom 2019 se je občutno povečalo tako število prejetih prijav kot tudi primerov, ki smo jih posredovali policiji. Sporne primere smo v pregled in obravnavo posredovali tudi prijavnim točkam držav, kjer so se nahajale vsebine – daleč najpogosteje je bilo to v ZDA (v 330 primerih). Skupno 72 povezav je gostovalo na strežnikih na neznanih lokacijah.

Med prijavami, posredovanimi organom pregona, jih je največ (39%) prikazovalo otroke stare od 11 do 15 Enako kot v letu 2019 so bile na petini posnetkov žrtve najmlajši otroci, stari od 0 do 6 let. Najvišji doslej je bil delež posnetkov, ki so prikazovali hujše oblike spolnih zlorab. Ta je znašal kar 82 % (lani 61 %). Kot vsa leta so bile žrtve na posnetkih v večini ženskega spola.

 

Največ sovražnega govora najskrajnejših oblik

Porast števila prijav smo v preteklem letu beležili tudi pri prijavah sovražnega govora na internetu. Uporabniki spleta so lani prijavili 2268 domnevno nezakonitega sovražnega govora - trikrat več, kot leto poprej. Hkrati se je število primerov s prepoznanimi elementi kaznivega dejanja v enakem obdobju nekoliko zmanjšalo na 67 posredovanih primerov

Največji delež policiji posredovanih primerov je predstavljal sovražni govor na podlagi t.i.  drugih osebnih okoliščin, konkretno je v tej kategoriji prevladoval sovražni govor na podlagi političnega ozadja. Primerov ksenofobnega sovražnega govora (kjer je prevladoval sovražni govor proti prebežnikom) je bila četrtina, primerov sovražnega govora na verski podlagi pa 13 odstotkov. Sovražni govor je bil večinoma izražen v najbolj skrajni obliki spodbujanja ali pozivanja k umoru ali poboju celotne družbene skupine (ali posameznikov na podlagi pripadnosti tem skupinam).  V 33 % primerov je sovražni govor vseboval zanikanje ali poveličevanje holokavsta ali vojnih zločinov. Daleč največ (63%) prijavljenih vsebin se je nahajalo na novičarskih portalih, slaba tretjina na družbenih omrežjih, preostanek pa na spletnih forumih.

 

VEČ: Do letnega poročila lahko dostopate na tem naslovu (PDF)

 

PriponkaVelikost
PDF icon Letno poročilo Spletno oko 20203.56 MB