Nemčija bolj aktivno proti sovražnemu govoru

23.10.2017

V Nemčiji je v veljavi nov zakon glede regulacije sovražnega govora na družbenih omrežjih. Družbena omrežja so dolžna odstraniti sovražne vsebine v določenem roku – 24 ur pri enostavnih primerih neposrednih situacijah in v sedmih dneh, če je odločitev zahtevnejša. V primeru kršitve tega zakona, jim sledi kazen do višine 50 milijonov evrov. Zakon je usmerjen predvsem proti Facebooku, YouTubu in Twitterju, a ga želi vlada razširiti tudi na druge platforme, kot so Reddit, Tumblr, Flickr, Vimeo, VK in Gab.

Nemčija se je s tem zakonom še odločneje podala v boj s sovražnim govorom. Družbena omrežja imajo tokrat strogo omejen čas, v katerem morajo odstraniti sovražne vsebine. Zakon prav tako določa, da morajo vsa družbena omrežja v Nemčiji zagotoviti kontaktno osebo, ki bo na voljo za obravnavanje prijav in informiranje preiskovalcev. Težave so pri tistih družbenih omrežjih, ki delujejo zunaj Nemčije.

Ni pa Nemčija edina država, ki je stopila korak naprej v boju s sovražnim govorom. Tudi Združeno kraljestvo je bilo v zadnjem času dejavno pri zmanjšanju t. i. spletnega ekstremizma, Evropska komisija pa je izdala nove smernice za družbena omrežja, s katerimi jih spodbuja k večji aktivnosti pri odstranjevanju nezakonitih vsebin.

Pojavljajo pa se tudi kritike novega zakona. Kritiki trdijo, da bo ta zakon povzročil večjo cenzuro, saj se bodo družbena omrežja bala visokih kazni.

Vir: Tech Crunch, 2.10.2017