IWF poziva k uporabi njihove storitve za preprečitev ponovnega objavljanja posnetkov spolnih zlorab otrok

17.11.2016

S podporo Microsoftove PhotoDNA tehnologije IWF (Internet Watch Fundation) ob 20-letnici svojega delovanja podjetja na spletu spodbuja, da naj pričnejo uporabljati njihov seznam digitalnih prstnih odtisov, ki preprečuje objavljanje, deljenje ter shranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok.

IWF je že avgusta 2015 razdelil seznam hash vrednosti povezanih s posnetki zlorab otrok Googlu, Facebooku in Twitterju. Posnetke v hash vrednosti prevedejo analitiki te organizacije, ki imajo izčrpajočo nalogo iskanja fotografij in posnetkov spolnih zlorab otrok. Na IWF vsakih 8 minut odkrijejo novo stran z grozljivimi posnetki.

Hash funkcija dobi kot vhod poljubno dolgo sporočilo, kot izhod pa vrne fiksno dolgo hash vrednost. Pomembnost te funkcije je, da je nepovratna oz. enosmerna, kar pomeni da je nemogoče najti vhodno sporočilo. Prav tako je nemogoče najti dve vhodni sporočili, ki bi ob izhodu tvorili enako hash vrednost.

Do danes je bilo na seznam dodanih 125,583 hash vrednosti. Več kot 3000 jih je povezanih z zlorabo dojenčkov in malčkov.

Vodja IWF-ja  Susie Hargreaves je povedala, da so njihovi analitiki od nekdaj odstranjevali neprimerne vsebine, ampak te so bile lahko v preteklosti vedno znova objavljene. »To je bilo neverjetno frustrirajoče za nas in grozljivo žalostno za žrtve zlorab. Tehnologija danes pa omogoča nam in uporabnikom IWF seznama hash vrednosti, da odkrijemo posnetke zlorab. To pomeni, da lahko podjetja na spletu na svojih strežnikih popolnoma izkoreninijo neprimerne vsebine in celo preprečijo ponovno prenašanje ter nalaganje.«

Herriet Lester, uslužbenka IWF tehničnih projektov, je povedala, da Microsoft gostuje »rešitev v oblaku« na njihovih strežnikih, in dodala, da sta vzdrževanje in zagotavljanje varnosti ključni pri varovanju storitev in podatkov.

Dodatno je še poudarila: »Hash vrednosti, ki so shranjene v oblaku, nikoli ne zapustijo oblaka. Kadar bodo podjetja želela ugotoviti ali je izbrana fotografija kopija ene izmed fotografij, ki jih je IWF dodal na seznam, bodo z API-jem (programskim vmesnikom) iz fotografije naredili hash vrednost in jo poslali v oblak. Na Microsoftovih strežnikih bodo posredovano hash vrednost primerjali s hashi narejenimi iz fotografij, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok. Naročnik tako le prejme »da« ali »ne« odgovor.

»Hash vrednosti so v Microsoft PhotoDNA obliki, zato v oblaku ne gostujejo posnetkov spolnih zlorab otrok, saj je PhotoDNA hash vrednost nepovrnljiva.«

Vir: Arstechnica.com, Wikipedia.org