Kampanja, ki nagovarja uporabnike interneta, ki pregledujejo posnetke zlorab otrok

27.10.2015

Pri dobrodelni organizaciji Lucy Faithfull Foundation (LFF) so pred kratkim predstavili novo kampanjo Stop it Now! UK & Ireland, s katero želijo opozoriti na škodo, storjeno s pregledovanjem posnetkov spolnih zlorab otrok. Hkrati želijo potencialne storilce kaznivih dejanj na tem področju spodbuditi, da še pred obiskom kriminalistov poiščejo terapevtsko pomoč.

Pri britanskem centru za zaščito otrok CEOP ocenjujejo, da je v državi več kot 50.000 uporabnikov, ki prenašajo in delijo obcene posnetke otrok. Direktor Nacionalne kriminalne agencije (NCA) Keith Bristow je pred časom dejal, da ni realno, da bi vse, ki so do teh posnetkov že dostopali, uspeli pripeljati na sodišče.

Hkrati Donald Findlater iz LFF opozarja na izsledke raziskav, po katerih je tudi do deset odstotkov tistih, ki pregledujejo posnetke spolnih zlorab otrok, tudi potencialnih storilcev kaznivih dejanj na tem področju.  »Prej kot odvrnemo uporabnike od gledanja in deljenja teh vsebin, manj otrok bo zlorabljenih«, je še poudaril.

»Poiščite pomoč!«

Pri britanskem BBC so ob predstavili resnični primer osebe, ki je bila letos obsojena zaradi posedovanja nedostojnih posnetkov. Moški po imenu Dave je bil sprva vrsto let zasvojen z odraslo pornografijo, nato pa je pričel pregledovati tudi posnetke, na katerih so bili otroci. »Že takoj na začetku sem se sam sebi popolnoma zagnusil, a sem tovrstne spletne strani ponovno obiskal,« je povedal. Lani je bil zaradi tega aretiran, obsojen na alternativno prestajanje kazni in uvrščen na register spolnih prestopnikov. Pristal je tudi na obiskovanje psihoterapevta.

Dave poudarja, da ni pošast, temveč čisto navadna oseba. Aretacija ga je sprva popolnoma pretresla, nato pa je prav zaradi nje občutil tudi olajšanje. Še vedno se po drugi strani sooča z močnimi občutki sramu, krivde in obžalovanja za svoja pretekla dejanja. Vsem, ki pregledujejo tovrstne vsebine svetuje, da pravočasno - še pred aretacijo - poiščejo pomoč.

Podobne iniciative, ki nagovarjajo moške, ki priznavajo, da jih privlačijo otroci, so se že pojavile tudi na Nizozemskem in v Nemčiji.

Vir: BBC