Makedonija uzakonila kemično kastracijo pedofilov

06.02.2014

Makedonski parlament je v sredo potrdil zakon, ki uvaja kemično kastracijo za pedofile povratnike in zvišuje najvišjo zaporno kazen na dosmrtno ječo, poroča Slovenska tiskovna agencija. V državi se že več let spopadajo z naraščanjem števila kaznivih dejanj, v katerih so bili zlorabljeni otroci, kar je morda tudi posledica nizkih kazni. Sodišča so namreč obsojenim pedofilom v povprečju izrekala šest let zapora.

Minister za socialno politiko Dime Spasov je pojasnil, da bodo kemično kastracijo − zdravila, ki zmanjšujejo spolni nagon in spolno aktivnost, izvajali v specializiranih ustanovah vsakih šest mesecev. V skladu z zakonom bodo prvič obsojeni pedofili kaznovani s 15 do 40 let zaporne kazni, lahko pa se bodo odločili za kemično kastracijo v zameno za znižanje kazni. Za pedofile povratnike, ki bi zločin zagrešili po prestajanju kazni, zakon določa dosmrtno ječo in obvezno kemično kastracijo.

Makedonija je leta 2012 postala prva država na Balkanu, ki je objavila register pedofilov s fotografijami, imeni in naslovi obsojencev, ki so bili izpuščeni iz zapora. Od leta 2004 je bilo v državi zaradi spolne zlorabe otrok obsojenih več kot 230 oseb. Makedonija se je z uvedbo kastracije pridružila Rusiji, Južni Koreji, Moldaviji, Danski, Češki, Poljski, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji, kjer je že dovoljena kemijska kastracija. Strokovnjaki so ugotovili, da se z njo dejansko izniči spolni nagon pri pedofilih, s čimer se zmanjša možnost zlorab otrok.