Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

V katerih primerih je otrok žrtev t.i. posnetkov spolnih zlorab otrok?

13.12.2013

Za vsakim posnetkom, ki prikazuje zlorabo otroka, je storitev kaznivega dejanja spolne zlorabe otroka. Viktimizacija, ki je žrtvi povzročena s samo zlorabo, se še poveča, če dejansko pride do snemanja ali fotografiranja zlorabe in nato nalaganja teh posnetkov na internet, kjer jih ostali storilci uporabijo za namene lastne spolne zadovoljitve.

Žrtve, ki so bile posnete med spolno zlorabo, trpijo posledice tudi zaradi zavedanja, da bodo storilci lahko te posnetke uporabili za siljenje ali manipuliranje drugih otrok v spolno zlorabljajoča dejanja.

Žrtve se pogosto soočajo s hudimi in trajnimi posledicami spominjanja dejanj, ki so bila storjena zoper njih. Študije kažejo, da žrtve trpijo za depresijo, jezo, umikanjem vase, in drugimi psihološkimi motnjami. Pogosto imajo občutke krivde in odgovornosti za spolno zlorabo, kot tudi občutke izdaje, nemoči, nevrednosti, in nizkega samospoštovanja. Nemogoče je oceniti, kolikokrat bo posnetek, ki prikazuje zlorabo otroka, viden in deljen preko različnih spletnih kanalov. Vsakič, ko je tak posnetek viden, natisnjen, distribuiran ali naložen na računalnik, je otrok na tem posnetku ponovno viktimiziran.  

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov