Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Facebook pojasnjuje moderatorske odločitve na področju sovražnega govora

5.1.2018

Facebook je na udaru zaradi nezadostnega ukrepanja v primerih rasizma in sovražnega govora. Neprofitna organizacija Propublica, je družbeno omrežje zaprosila, naj pojasni svoje odločitve glede 49 objav, ki so jih uporabniki označili kot neprimerne. Ti so namreč menili, da so pri Facebooku naredili napake, bodisi tako, da so pustili sovražne vsebine ali pa izbrisali takšne, ki niso kršile pravil. 

Pri 22-ih primerih od 49-ih, za katere je Propublica prosila Facebook za pojasnilo, se je Facebook strinjal, da so njegovi pregledovalci storili napako, pri 19-ih pa je svojo odločitev zagovarjal. V šestih primerih je po njihovem pojasnilu vsebina sicer kršila pravila, vendar uporabniki objav niso pravilno označili kot neprimernih ali pa so jih avtorji že izbrisali. V preostalih dveh primerih pa so pri Facebooku dejali, da enostavno nimajo dovolj informacij za ustrezen odziv.

Pri Facebooku so se odločili, da bodo glede na zadnje raziskave o neustreznosti ukrepanja podvojili število strokovnjakov varnostne ekipe, da do napak ne bi več prihajalo. A kljub temu poudarjajo, da bodo nekatere žaljive vsebine ostajale objavljene, saj je politika Facebooka takšna, da dopušča določene vsebine, ki so lahko sporne in celo neokusne.

Vir: The Times, 3.1.2018, Propublica, 28. 12. 2017

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja

Logotip MJU

Logotip URSIV


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov | Izjava o uporabi osebnih podatkov