Facebook pojasnjuje moderatorske odločitve na področju sovražnega govora

05.01.2018

Facebook je na udaru zaradi nezadostnega ukrepanja v primerih rasizma in sovražnega govora. Neprofitna organizacija Propublica, je družbeno omrežje zaprosila, naj pojasni svoje odločitve glede 49 objav, ki so jih uporabniki označili kot neprimerne. Ti so namreč menili, da so pri Facebooku naredili napake, bodisi tako, da so pustili sovražne vsebine ali pa izbrisali takšne, ki niso kršile pravil. 

Pri 22-ih primerih od 49-ih, za katere je Propublica prosila Facebook za pojasnilo, se je Facebook strinjal, da so njegovi pregledovalci storili napako, pri 19-ih pa je svojo odločitev zagovarjal. V šestih primerih je po njihovem pojasnilu vsebina sicer kršila pravila, vendar uporabniki objav niso pravilno označili kot neprimernih ali pa so jih avtorji že izbrisali. V preostalih dveh primerih pa so pri Facebooku dejali, da enostavno nimajo dovolj informacij za ustrezen odziv.

Pri Facebooku so se odločili, da bodo glede na zadnje raziskave o neustreznosti ukrepanja podvojili število strokovnjakov varnostne ekipe, da do napak ne bi več prihajalo. A kljub temu poudarjajo, da bodo nekatere žaljive vsebine ostajale objavljene, saj je politika Facebooka takšna, da dopušča določene vsebine, ki so lahko sporne in celo neokusne.

Vir: The Times, 3.1.2018, Propublica, 28. 12. 2017