Kako delujemo ?

Prijavna točka Spletno oko zbira anonimne prijave posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu in jih posreduje pooblaščenim organom pregona. 

Prijavna točka že več kot 15 let ostaja zavezana preprečevanju nezakonitih gradiv, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok.

Vsakdo, ki ocenjuje, da je naletel na vsebine, ki bi lahko predstavljale posnetke spolnih zlorab otrok (več informacij), lahko odda prijavo prek spletne prijavne forme, dostopne na naslovu https://www.spletno-oko.si/. Informacije, navedene v prijavnem obrazcu, se posredujejo slovenski Policiji.

 

Zakaj oddati prijavo na Spletno oko?

Z vsakim tovrstnim posnetkom je povezana žrtev zlorabe in vsak ogled posnetka spolne zlorabe otroka pomeni njeno ponovno viktimizacijo. Prijava organom pregona omogoča preiskovanje primerov zlorab. Pri tem identificirajo tako osebe, ki proizvajajo, posedujejo in delijo gradiva s spolnimi zlorabami, kot tudi žrtve - otroke in mladoletnike, prikazane na fotografijah in posnetkih. 

Kakšne vrste vsebin lahko prijavim?

Posnetki spolnih zlorab otrok so vsako pornografsko ali drugačno seksualno gradivo, ki vključuje mladoletne osebe (osebe, mlajše od 18 let) ali njihove realistične podobe (npr. fotomontaža, ki prikazuje mladoletno osebo). Pravno podlago za pregon predstavlja 176. člen kazenskega zakonika (več o pravni podlagi).

Prijavna točka Spletno oko sprejema zgolj prijave posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu. Nasvete za ukrepanje zoper nekatere druge oblike škodljivih in spornih vsebin, na katere lahko naletite na internetu, si lahko ogledate na tem naslovu