Meta in slovenska policija uvedli sistem obveščanja za pomoč pri iskanju pogrešanih otrok

13.01.2023

Družba Meta v sodelovanju s policijo v Slovenijo uvaja v tujini dobro poznan sistem za pridobivanje informacij Amber. Ta deluje tako, da Meta razpošlje opozorilo ljudem na ciljnih območjih iskanja, kjer je bil otrok nazadnje viden. Opozorilo bo aktivirano le v primeru najbolj resnih in ogrožajočih pogrešanj oziroma izginotij otroka. 

Na policiji pojasnjujejo, da se na vsako prijavo pogrešanja odzovejo hitro, saj je njihov osnovni cilj, da pogrešanega čim prej in varno vrnejo domov k njegovim svojcem. Problematika pogrešanih otrok je zapletena in večplastna ter vključuje tudi preventivo, podporo in kasnejšo oskrbo, če je to potrebno.

V Sloveniji je bila sicer zadnja ugrabitev otroka zabeležena pred več kot desetimi leti. Takrat je policija situacijo razrešila v roku 24 ur, otrok je bil vrnjen staršem. 

Hitri odziv Amber Alert Slovenija se uvaja v sodelovanju z Meto na njenih družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Amber Alert je lahko aktiven 24 ur in se ga lahko le izjemoma podaljša za 24 ur. Objava vsebuje samo osnovne podatke, ki so potrebni za uspešno izsleditev otroka ali storilca kaznivega dejanja. Ti osnovni podatki lahko pripomorejo k izsleditvi žrtve, ugotavljanju njene lokacije oziroma izsleditvi storilca.

Vir: Policija