Spolna zloraba otrok: nove smernice za strokovne delavce v odzivanju na prijave

25.11.2022
Europol pripravil nov sklop smernic za usposabljanje policistov, ki so prvi v stiku z žrtvami spolne zlorabe

Eksponentna rast spletnega gradiva o spolnem izkoriščanju in spolni zlorabi otrok je velik izziv za evropske organe kazenskega pregona. Za policiste, ki se odzivajo na prijave tovrstnih incidentov in so tako prvi v stiku z žrtvami, to pomeni, da morajo biti opremljeni s potrebnimi spretnostmi in usposabljanjem za hitro ukrepanje v korist otroka.

V pomoč tem policistom, ki se odzovejo prvi, je bil ob evropskem dnevu zaščite otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo objavljen nov sklop smernic za usposabljanje. Ta zbirka orodij je rezultat sodelovanja med Europolovim Evropskim centrom za kibernetsko kriminaliteto (EC3) in Evropsko skupino za usposabljanje in izobraževanje o kibernetski kriminaliteti (ECTEG) v okviru projekta GRACE.

Smernice bodo policiste, ki so prvi v stiku z žrtvami, opremile s potrebnim znanjem za učinkovito reševanje občutljivih situacij, ki se dogajajo v bližnji okolici žrtve, na primer na njenem domu ali v šoli, pogosto skritih očem javnosti.

Smernice so pripravljene tako, da zajemajo enotne standarde, ki jih ti policisti lahko uporabljajo pri svojem vsakdanjem delu, in jih opremljajo z ustreznimi informacijami, kako se najbolje odzvati, če naletijo na otroka, za katerega menijo, da je žrtev spolne zlorabe.

Omejena različica teh smernic bo vključena tudi v projekt eFirst skupine ECTEG kot del baze znanja, ki bi ga moral poznati vsak policist, ne glede na njegovo področje dela.

Vir: Europol