S pomočjo Interpolove podatkovne zbirke identificirali 10.000 otrok, žrtev spolnih zlorab

12.01.2017

Iz Interpola sporočajo, da so v manj kot sedmih letih po vzpostavitvi mednarodne zbirke posnetkov spolno izkoriščanih otrok (ICSE) z njeno pomočjo identificirali 10.000 otrok, žrtev spolnih zlorab. Zbirka strokovnjakom omogoča sofisticirano primerjanje slik in posnetkov in s tem iskanje povezav med žrtvami, storilci in lokacijami. Pooblaščeni uporabniki mednarodnih policijskih komunikacijskih sistemov lahko do zbirke dostopajo neposredno, v realnem času, in tako nemudoma pridobivajo podatke, ki jih potrebujejo v okviru preiskav spolnega izkoriščanja otrok.

V enem izmed primerov so policisti identificirali in aretirali osumljenega storilca ter rešili žrtev zgolj 10 ur po tem, ko so bile fotografije vnesene v zbirko. Fotografije neznanega avtorja in iz neznane lokacije so v tem primeru vnesli pristojni organi iz Avstralije, identificirali pa so jih specialisti iz ZDA. Slednji so skupaj z Interpolovo enoto za zločine proti otrokom obvestili pristojne organe evropske države, kjer se je odvijala zloraba.

Generalni sekretar Interpola Jürgen Stock pravi, da identifikacija 10,000 žrtev otroških spolnih zlorab, predstavlja zgolj vrh ledene gore. Dodaja, da k grozovitosti teh dejanj še prispeva dejstvo, da se te slike lahko delijo po vsem svetu preko spleta zgolj s pritiskom na gumb in da tam lahko ostanejo za vedno. Z vsakim deljenjem in ogledom fotografije ali videoposnetka je otrok ponovno viktimiziran. »Interpol je zavezan podpori strokovnjakom, ki preiskujejo te grozljive zločine, a lahko storimo še več. Vlade, zasebni sektor in javnost imajo pomembno vlogo pri zaščiti najbolj ranljivih članov naše skupnosti,« dodaja Stock.

Zbirka ICSE preiskovalcem omogoča dostop do milijonov fotografij in videov žrtev. Nekatere izmed žrtev na posnetkih so stare le nekaj dni. Ker je na posnetkih spolnih zlorab otrok pogosteje mogoče prepoznati obraz žrtev, kot zločincev, se za spletno identifikacijo žrtev uporablja kombinacija analize posnetkov in tradicionalnih preiskovalnih tehnik.

»Vsak posnetek zlorabe otrok predstavlja dokaz o resnem zločinu in dolžnost policije je, da ga razišče,« poudarja Mick Moran, vodja Interpolove enote za ranljive skupnosti. Poudarja tudi pomen povezovanja nacionalnih podatkovnih zbirk, s čimer se lahko izognemo podvajanju policijskega dela. Moran še poudarja, da so posnetki  vse prepogosto uničeni po zasegu, čeprav bi se potencialno lahko izkazali za ključni del sestavljanke, ki bi omogočila rešitev žrtve spolne zlorabe.

Vir: INTERPOL