Globalna akcija proti distribuciji posnetkov spolnega izkoriščanja otrok prek aplikacije WhatsApp

21.04.2017

Europol in Interpol sta podprla špansko policijsko operacijo Tantalio v borbi proti distribuciji posnetkov spolnega izkoriščanja otrok. Usmerili so se v raziskovanje širjenja tovrstnega materiala na  Whatsappu in različnih anonimnih omrežjih na t.i. darknetu. V Evropi in Južni Ameriki je bilo do sedaj aretiranih 39 osumljencev.

V okviru hišnih preiskav in aretacij so zasegli na stotine naprav, ki so vsebovale več terabajtov posnetkov zlorab. Akcijo, ki so jo vodili v Evropi proti 30 osumljencem, je koordiniral Europol, Interpol pa se je osredotočil na več kot 100 osumljencev v 13 državah Srednje in Južne Amerike. Preiskovalci trenutno analizirajo zasežen material, z namenom, da bi identificirali žrtve in jih rešili.

Akcija se je začela leta 2016 v Španiji, kjer so španski preiskovalci odkrili širjenje vsebin spolnega izkoriščanja otrok - najprej prek anonimnega spletnega omrežja Tor, kasneje pa tudi prek aplikacije Whatsapp. Akcija se je potem razširila na globalno raven. Po besedah direktorja Europola Roba Wainwrighta je ta akcija odličen primer sodelovanja organov kazenskega pregona na globalni ravni.

V operaciji Tantalio sta na strani Europola sodelovali enoti »Europol’s European Cybercrime Centre« in  »Joint Cybercrime Action Taskforce« (. Pomembno vlogo je odigral tudi INTERPOL, predvsem pri sodelovanju z ameriškimi državami in pri procesu identifikacije žrtev.

 

Vir: Europol, 18. 4. 2017