Apple: odkrivanje posnetkov zlorab brez kršitev šifriranja

10.08.2021
Ameriško tehnološko podjetje bo na napravah svojih uporabnikov iskalo material, ki prikazuje spolne zlorabe otrok

Nevladne organizacije, ki se borijo za odkrivanje posnetkov spolnih zlorab otrok, pozdravljajo novico o razvoju tehnologije za varnost otrok na spletu, ki jo je v petek objavila družba Apple.

Ameriško tehnološko podjetje je sporočilo, da je razvilo sistem, ki bo na napravah svojih uporabnikov iskal material, ki prikazuje spolne zlorabe otrok. Preden bo fotografija shranjena v Applovem oblaku, bo nova tehnologija to fotografijo primerjala s tistimi, ki so se že v preteklosti pojavile v bazi podatkov o spolnih zlorabah otrok. Če bo umetna inteligenca odkrila ujemanje, bo fotografijo pregledal še človek in nato uporabnika prijavil policiji.

"Odločitev ni všečna vsem, vendar je skrivnost zdaj razkrita,” je zapisal strokovnjak za odkrivanje posnetkov zlorab na spletu John Carr na svojem blogu.

Apple je namreč s svojo napovedjo pritrdil ugotovitvi globalne mreže organizacij civilne družbe ECPAT, da so na voljo razširljive rešitve, ki ne kršijo šifriranja, spoštujejo zasebnost uporabnikov in hkrati znatno omejujejo nekatere vrste kriminalnega ravnanja, v tem primeru grozljiva kazniva dejanja, ki škodijo otrokom.

“Možnost zlorab torej ni več argument, ki bi podjetjem dovoljeval, da še naprej ne storijo ničesar za omejitev nezakonitosti, če obstaja tehnologija, ki jim to omogoča,” dodaja Carr.

Še letos bodo tako na Applovih napravah v naslednji različici operacijskega sistema, najprej v ZDA, nato pa po posameznih državah:

1.         Omejili možnost uporabnikov, da najdejo gradivo s spolno zlorabo otrok in opozorili na spletna okolja, ki niso varna za otroke;

2.         uvedli nova orodja, ki bodo staršem pomagala, da bodo njihovi otroci ostali varni v spletni komunikaciji, zlasti z opozarjanjem na občutljivo vsebino, ki se morda pripravlja za pošiljanje ali je bila prejeta;

3.         omogočili odkrivanje posnetkov zlorab na posameznih napravah, preden slika vstopi v šifrirano okolje. To bo uporabniku onemogočilo nalaganje posnetkov zlorab ali njegovo nadaljnje širjenje na kakršen koli drug način.

“Vsako spletno podjetje, ki ne bo želelo spremeniti svojih navad, se bo verjetno znašlo na napačni strani javnega mnenja in verjetno tudi zakona, saj bodo zakonodajalci po vsem svetu zdaj čutili pogum in bodo podjetja prisilili, da naredijo to, kar se je Apple prostovoljno odločil storiti, “ je še zapisal Carr.