Policija opozarja na naraščanje spletnega nasilja nad ženskami in dekleti

10.03.2022
Spletno nasilje pušča predvsem psihične posledice

Slovenska policija je ob mednarodnem dnevu žensk opozorila, da so ženske in dekleta pogosto žrtve spletnega nasilja, ki po pojavnosti vse bolj narašča. Raziskave v Evropski uniji so pokazale, da so ženske v primerjavi z moškimi nesorazmerno pogosteje tarče določenih oblik spletnega nasilja, žrtve pa niso samo otroci in mladoletne osebe, ampak tudi odrasli.

Kot izhaja iz poročila Evropskega inštituta za enakost spolov o spletnem nasilju nad ženskami in dekleti (2017), "obstaja vse več dokazov, da ta naraščajoči pojav nesorazmerno prizadene več žensk in deklet ter ima hude posledice v resničnem življenju žrtev."

V Sloveniji je problematiko spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet v okviru Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v letu 2018 naslovil projekt Odklikni, pri katerem so razvili tudi posebno mobilno aplikacijo.

Spletno nasilje pušča posledice, ki so predvsem psihične narave. Pri žrtvi povzročajo stisko, strah, nemir, nespečnost, sramotenje, tesnobo, izločenost, depresijo, samomorilne misli. V svetu so znani tudi primeri hujših posledic spletnega nasilja, ko so si žrtve zaradi objave fotografij brez njihovega privoljenja vzele celo življenje.

Policija svetuje, naj žrtve spletnega nasilja ne čakajo, pač pa naj takoj poiščejo pomoč pri osebah, ki jim zaupajo, in pri podpornih službah. Dejanje lahko prijavijo policiji, prijavijo zlorabo družbenemu omrežju, forumu oziroma spletni strani, kjer se nasilje odvija. Za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov se lahko obrnejo na nacionalni odzivni center, na e-naslov cert@cert.si. Prijave posnetkov spolne zlorabe otrok pa sprejemamo na prijavni točki Spletno oko.

Viri: Policija, EIGE