Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Ukrepi in nasveti

Izsiljevanje z intimnimi posnetki je relativno nov pojav, s katerim javnost še ni dobro seznanjena. Osveščenost strokovnih služb, staršev in mladostnikov o tem pojavu je ključnega pomena, če želimo preprečiti nove incidente. Mladostniki in starši morajo biti seznanjeni z nevarnostmi in tudi morajo vedeti, kako ukrepati, če se ujamejo v past izsiljevalcev. K boljši seznanitvi s to problematiko lahko prispevajo vsi, ki prihajajo v stik s starši in otroki (strokovne službe, šole, socialne in zdravstvene službe, policija, nevladne organizacije, ki izvajajo preventivne programe s področja varnosti na spletu, pristojna ministrstva). Pojavljanje te tematike v medijih lahko tudi pozitivno vpliva na prepoznavo težave, hkrati pa odpira možnost, da mladostnik o tem lažje spregovori.

Kako ukrepam, če postanem žrtev izsiljevanja?

 1. Takoj, ko se izsiljevanje začne, opozorim izsiljevalca, kaj sledi, če bo grožnje uresničil. Lahko mu pošljem sporočilo z naslednjo vsebino: »Zahtevam, da mojo fotografijo/posnetek, ki sem ti jo poslal dne x ob y uri, nemudoma izbrišeš. Prav tako ti ne dovolim, da jo deliš s komer koli. Če posnetka ne boš izbrisal ali/in če ga boš delil naprej, boš storil kaznivo dejanje, kar bom prijavil/-a na policijo.«
 1. Po poslanem sporočilu TAKOJ prekinem komunikacijo s storilcem. Izkušnje kažejo, da tudi če bom storilcu ustregel in mu poslal še več posnetkov/denarja, se izsiljevanje ne bo prenehalo. Nujno se moram zaščititi pred novim izsiljevanjem. To storim s popolno prekinitvijo komunikacije na vseh kanalih, kjer bi me izsiljevalec lahko kontaktiral. Zablokiram izsiljevalca, zamenjam gesla, izbrišem račune, deaktiviram Facebook račun, zaščitim svoje naprave pred vdori.
 1. Shranim vse dokaze groženj in izsiljevanja. To najlažje storim s posnetki zaslona in zapisi komunikacije (t. i. chatlog).
 1. Shranim vse podatke o izsiljevalcu, ki jih je pridobil/-a v času komunikacije z njim (URL Facebook profila, Skype ime, imena profilov na drugih računih, kjer je bil prisoten, podatke).
 1. Če obstaja grožnja fizičnega nasilja, se o tem z nekom pogovorim in poiščem nasvet, kako se zavarovati. V pomoč mi je lahko šolska svetovalna služba ali policija.
 1. Povem družini in prijateljem.
 1. Obiščem šolsko svetovalno službo, pokličem TOM Telefon.
 1. Izsiljevanje prijavim policiji. Izsiljevanje je kaznivo, zato je prav, da ga obravnavajo pristojni organi.
 1. Poskušam se izogniti samoobtoževanju. Sam nisem popolnoma nič kriv. Neznanec je zlorabil moje zaupanje.
 1. Situacijo imam pod nadzorom. Na Google Alerts (www.google.com/alerts) vklopim avtomatski opomnik za moje ime in priimek, da bom z elektronskim sporočilom obveščen takoj, ko se na YouTubu pojavi moj posnetek. Takrat lahko posnetek prijavim administratorjem, ki ga bodo odstranili.
 1. Naredim vse, kar je treba, da se moji posnetki umaknejo s spleta. Če tega ne znam ali ne zmorem sam, poiščem pomoč. Kontaktiram lahko prijavno točko Spletno oko (info@ spletno-oko.si) ali SI- CERT (cert@cert.si), kjer mi bodo pomagali z odstranjevanjem mojih posnetkov.
 1. Poiščem informacije, kako se zaščititi v prihodnje. Veliko informacij o tem dobim na naslednjih povezavah: www.safe.si, www.spletno-oko.si, www.policija.si, www.varninainternetu.si.

 

Kako ukrepati, če je oseba, ki jo izsiljujejo, odrasla, torej polnoletna oseba?

Če nekdo izsiljuje z javno objavo intimnega posnetka ali sporočila odrasle, torej polnoletne osebe, je dejanje prav tako potrebno prijaviti policiji. Kdor javno objavi posnetke ali sporočila druge osebe s seksualno vsebino brez privolitve te osebe in s tem huje prizadene njeno zasebnost, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let (143. člen KZ-1, Zloraba osebnih podatkov).

 

Organizacije, ki se ukvarjajo z varnostjo na spletu

Odstranjevanje intimnih posnetkov s spleta ni lahka naloga, še zlasti ker se lahko posnetki znajdejo na različnih platformah z različnimi postopki odstranjevanja. Otrok/mladostnik, ki se znajde v taki stiski, lahko za pomoč pri odstranjevanju posnetkov kontaktira prijavno točko Spletno oko (info@spletno-oko.si) ali SI-CERT (cert@cert.si). Če pa bi želel sam ukrepati, lahko nasvete za odstranjevanje posnetkov z različnih spletnih mest najde na točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si (www.safe.si).

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov