Izsiljevanje z intimnimi posnetki mladoletnih oseb

O izsiljevanju z intimnimi posnetki govorimo, ko zločinec žrtvi grozi z razkritjem intimnih informacij, denimo intimnih fotografij ali posnetkov. Izsiljevalci v največ primerih od žrtev terjajo denar, včasih pa hočejo izsiliti več tovrstnih vsebin.

Pri nas so žrtve izsiljevanja najpogosteje mladoletne osebe. V teh primerih lahko govorimo o kaznivem dejanju prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva (po 176. členu KZ-1), za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do 8 let. Prav tako gre v teh primerih za kaznivo dejanje izsiljevanja (po 213. členu KZ-1), za katero je zagrožena zaporna kazen do 5 let, v posebej skrajnih primerih pa do 8 let.

Primer izsiljevanju z intimnimi posnetki mladoletne osebe prijavite policiji na najbližji policijski postaji ali pokličite na številko policije 113.

Pri prijavi je dobro imeti kakšne dokaze o izsiljevanju – npr. zaslonsko sliko (screenshot), ki dokazuje, da je določena oseba izsiljevala.

Uporabite lahko tudi storitev za preprečevanja deljenja intimnih posnetkov. Več informacij: https://www.spletno-oko.si/storitvi-za-preprecevanje-deljenja-intimnih-posnetkov

 

Več informacij o izsiljevanju z intimnimi posnetki:

 

Imate vprašanje? Pišite nam na info@spletno-oko.si