Izsiljevanje z intimnimi posnetki polnoletnih oseb

O izsiljevanju z intimnimi posnetki govorimo, ko storilec žrtvi grozi z razkritjem intimnih informacij, denimo intimnih fotografij ali posnetkov. Izsiljevalci v največ primerih od žrtev terjajo denar, včasih pa hočejo izsiliti več tovrstnih vsebin.

V primerih, ko so žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki polnoletne osebe lahko govorimo o kaznivem dejanju izsiljevanja (po 213. členu KZ-1), za katero je zagrožena zaporna kazen do 5 let, v posebej skrajnih primerih pa do 8 let. Priporočamo vam, da se za pomoč obrnite na nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT prek elektronskega naslova cert@cert.si.

Prav tako v nekaterih primerih nastopi tudi kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja (po 138. členu KZ-1), za katero je predvidena denarna ali zaporna kazen do enega leta. Žrtve morajo kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja naznaniti v roku treh mesecev in same podati predlog za pregon policiji (na najbližji policijski postaji).

Uporabite lahko tudi storitev za preprečevanja deljenja intimnih posnetkov. Več informacij: https://www.spletno-oko.si/storitvi-za-preprecevanje-deljenja-intimnih-posnetkov

 

Več informacij o izsiljevanju z intimnimi posnetki: