V Veliki Britaniji naj bi bilo 20.000 potencialnih storilcev spolnih zlorab otrok

26.01.2018

Število prijav primerov spolnih zlorab otrok dobrodelni britanski organizaciji NSPCC se je v zadnjem letu povečalo za 31 odstotkov. Britanski preiskovalci so z nadzorom nad eno samo spletno klepetalnico leta 2017 odkrili kar 4.000 potencialnih storilcev spolnih zlorab otrok. Skupno število potencialnih storilcev spolnih zlorab otrok v državi ocenjujejo na 20.000.

Število prijav spolnih zlorab otrok strokovnjakom na področju zaščite otrok se je od oktobra 2013 pa do konca leta 2017 povečalo za 700 odstotkov. K povečanemu tveganju so močno pripomogli spletni kanali, ki omogočajo oddajanje v živo, kot sta Periscope in Facebook Live.  Tovrstna tehnologija storilcem zlorab omogoča lažji dostop do otrok.

Združeno Kraljestvo se s to problematiko vse težje spopada, saj policistov preprosto ni dovolj, zaradi česar so se prisiljeni osredotočati predvsem na najbolj nevarne storilce.  Policist Simon Bailey je za The Guardian povedal tudi, da žrtve niso zgolj otroci, ki jih starši zanemarjajo. Med njimi so namreč pogosto tudi otroci skrbnih staršev iz nižjega,srednjega in višjega sloja.

Policisti spodbujajo starše in šole, da se tej težavi aktivneje posvetijo. Tehnološka podjetja nagovarjajo, naj uspešneje pripomorejo k prepoznavanju in zaščiti žrtev na njihovih platformah ter da naj jim nudijo več zaščite.

Vir: The Guardian, 29. 12. 2017