IWF: Najmlajši so najpogosteje žrtve hujših oblik spolnih zlorab

27.10.2017

Med januarjem 2014 in septembrom 2017 je bilo pri IWF med najhujše oblike spolnih zlorab uvrščenih kar 63 % posnetkov spolnih zlorab otrok, na katerih so bili otroci, stari do 2 leti. S starostjo se ta delež manjša (20 % pri žrtvah, starih med 11 in 13 let), kar kaže na to, da so dojenčki in malčki pogosteje žrtve najhujših oblik spolnih zlorab. Eden izmed razlogov je lahko ta, da so ravno ti najbolj nemočni. 

Pri Internet Watch Foundation (IWF) so objavili novo statistiko zadnjih treh let, ki predstavlja grozljiv trend povezave med starostjo otroka in stopnjo spolne zlorabe. Rezultati so pokazali, da so najmlajši (dojenčki in malčki do 2. leta starosti) najpogosteje žrtve najhujših oblik zlorab.

63 % posnetkov spolnih zlorab otrok, starih do 2 leti je bilo kategorije A, kar pomeni spolno zlorabo, pri kateri je prišlo do penetracije, spolni odnos z živaljo ali sadizem. S starostjo se ta delež manjša; pri otrocih, starih med 7 in 10 let je npr. delež 36 %, 20 % pri 11 do 13-letnikih, in 7 % pri 16 in 17-letnikih.

Spolne zlorabe kategorije B (spolna zloraba, pri kateri ne pride do penetracije) se podobno pogosto pojavljajo pri vseh starostnih obdobjih, spolne zlorabe kategorije C, pa so pogostejše pri posnetkih, na katerih so starejši otroci.

Pri IWF se vsakodnevno trudijo z odstranitvijo takšnih fotografij in posnetkov z interneta. Kljub napredku v zadnjih letih pa so številke še vedno grozljive: povprečno vsakih 9 minut na internetu najdejo fotografijo ali posnetek spolne zlorabe otrok.

Vir: Internet Watch Foundation, 16.10.2017