Majhni otroci in dečki bolj verjetno žrtve hujših spolnih zlorab

08.03.2018

Raziskava Interpolove zbirke podatkov o spolnem izkoriščanju otrok (ICSE) je pokazala, da je za mlajše otroke bolj verjetno, da bodo postali žrtve hujših spolnih zlorab, prav tako so večjemu tveganju za hujše zlorabe izpostavljeni dečki. Z omenjeno raziskavo pri Interpolu poudarjajo potrebo, da se z bazo podatkov ICSE poveže še več držav in s tem postanejo del te pomembne mreže, namenjenih reševanju žrtev spolnih zlorab otrok.

V okviru raziskave je bil opravljen podroben pregled naključno izbranih 800 serij videov in fotografij spolnih zlorab otrok. Od teh jih je kar 84 odstotkov vsebovalo eksplicitno spolno aktivnost, napad, sadizem, povzročanje bolečine, ponižanje ali nekrofilijo.

Po podatkih ICSE-ja je bilo do sedaj ugotovljenih več kot 12.000 žrtev spolnih zlorab otrok po svetu, med njimi tudi veliko število dojenčkov. Glede na raziskavo je za dojenčke in malčke bolj verjetno, da bodo žrtev hujše oblike spolne zlorabe na spletu, kot starejši otroci. Ugotovljena je bila tudi povezava med spolom in stopnjo zlorabe, pri čemer so hujše zlorabe bolj verjetne za dečke.

Pri Interpolu se soočajo z izzivi pri identifikaciji žrtev in storilcev kaznivih dejanj, pri tem pa jim močno pomaga zbirka podatkov ICSE. Navajajo, da se na splet vsak dan nalagajo milijoni posnetkov spolnih zlorab in izkoriščanja otrok, velika večina žrtev in storilcev pa žal ostane neidentificirana. Z namenom, da bi se identificiralo še več žrtev in storilcev,  v okviru te raziskave pozivajo k  usklajenemu delovanju na svetovni ravni.

Vir: Interpol, 6.3.2018