»Vaš glas ima moč, da zaščiti otroke«

20.03.2020

Kanadski center za zaščito otrok (C3P) je objavil dosedanje rezultate kratke raziskave o mnenju javnosti glede odgovornosti tehnoloških podjetij za odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na njihovih spletnih straneh. Spletna anketa je sledila seriji člankov v New York Timesu na temo razširjenosti gradiva e-zlorab otrok in neodzivnosti podjetij pri njegovemu odstranjevanju. Objavljena je bila konec leta 2019, na voljo je v petih jezikih, do zdaj pa jo je izpolnilo več kot 10.500 uporabnikov.

Velika večina sodelujočih meni, da bi lastniki spletnih strani morali odgovarjati za vsebino, ki je na njih objavljena, in bolj aktivno odstranjevati posnetke, ki jih uporabniki prijavijo kot gradivo s spolno zlorabo otrok.

  • 83 % vprašanih meni, da bi morala biti podjetja za neodstranjevanje gradiva, ki vsebuje spolne zlorabe otrok, kazensko odgovorna; nadaljnjih 16 % se strinja, da bi jih sicer morali kaznovati, a zgolj z denarno kaznijo,
  • 90 % je enotnih, da bi bilo prav sprejeti zakone, ki od podjetij zahtevajo doseganje določenih varnostnih standardov na tem področju, ter uvesti kazni za tiste, ki jih ne,
  • 95 % pa je izrazilo, da bi moral obveljati zakon, ki od tehnoloških podjetij zahteva odstranjevanje tistih posnetkov otrok, za katere jih uporabniki obvestijo, da so bili ukradeni in deljeni naprej na način, ki otroka prikazuje v seksualnem kontekstu.

Rezultati kažejo tudi na splošno nezaupanje javnosti v odzivnost lastnikov spletnih strani. Le 14 % uporabnikov bi v primeru, da bi zasledili neprimerno ali seksualizirano uporabo slike svojega otroka, to prijavilo samemu spletnemu ponudniku. Večina, to je 79 %, bi se obrnila na lokalno policijsko postajo, 6 % pa jih ne bi vedelo, kaj naj naredijo.

Dodatno je prek 3.000 sodelujočih v anketi utemeljilo svojo naklonjenost strožjim in učinkovitejšim ukrepom s komentarji, v katerih predvsem izpostavljajo ranljivost otrok in potrebo po njihovi zaščiti, ki bi morala biti pomembnejša od zaslužka, ter neprimernost sklicevanja na svobodo govora ali zasebnost storilcev v primerih, ko gre za zlorabe.

Spletni vprašalnik je še vedno aktiven, sodelujete lahko na povezavi: https://survey.c3p.ca/app/en/csam_survey_start

 

Vir: https://protectchildren.ca/en/resources-research/csam-survey/