Spolne zlorabe otrok - vse večja grožnja so aplikacije, ki omogočajo prenašanje v živo

08.12.2017

Storilci spolnih zlorab otrok vse bolj uporabljajo aplikacije oziroma spletnih strani, katerih primarno delovanje je prenašanje vsebin v živo, kot so Periscope, Omegle, Liveme in Lively. Prek tovrstnih aplikacij lahko kjerkoli v živo predvajamo svoj videoposnetek smo ter komuniciramo z neznanci. Britanski policisti so v zgolj tednu dni identificirali 345 ranljivih otrok in aretirali 192 ljudi, od katerih jih je bilo 30 % vključenih v izsiljevanje in nadlegovanje prek tovrstnih spletnih strani.

Potencialni napadalci spoznavajo nove načine komunikacije med mladimi in jih uporabljajo v svojo korist. Spletne strani, ki omogočajo prenašanje v živo so za storilce spolnih zlorab privlačne, saj je odziv sogovornika takojšen, otroke pa z različnimi triki in izzivi privedejo do spolnih dejanj. Policisti naprošajo starše in spletna podjetja, naj jim pomagajo pri soočanju s to grožnjo.

Kako pozorni in ozaveščeni pa sploh so starši? Raziskava, ki so jo opravili pri National Crime Agency (NCA), kaže, da naj bi se kar 84 % ljudi zavedalo tveganj, ki na spletu prežijo na otroke. A svet aplikacij, ki omogočajo prenašanje v živo, je mnogim še precej neznan. Zato sta ozaveščanje in pogovor z otrokom dve ključni komponenti boja proti storilcem spolnih zlorab otrok. Pri NCA spodbujajo starše, naj se z otroki pogovorijo o tej temi, naj jim pojasnijo kako ugotoviti ali je neznanec na spletu to, za kar se izdaja, kako ostati varen in da morajo otroci staršem zaupati, če jih kaj skrbi.

Vir: BBC News, 5. 12. 2017