Poziv Sveta za odziv na sovražni govor k bolj odgovorni javni razpravi o migracijah

08.09.2015

Pri Svetu za odziv na sovražni govor (Svet) so v sporočilu za javnost poudarili, da spremljajo porast sovražnih komentarjev in celo pozive k pobijanju beguncev, ki se izjemno hitro širijo predvsem po družbenih omrežjih. Tovrstna skrajno hujskaška, rasistična retorika z odkritim pozivanjem k fizičnemu nasilju po njihovih besedah ustvarja pogoje za njegov izbruh.

Svet za odziv na sovražni govor zato:

1. poziva državne organe, da resno obravnavajo primere javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ker vemo, da so pogoji za pregon tega kaznivega dejanja v kazenskem zakoniku strogi, naj se ponovno preuči priporočilo Varuha človekovih pravic RS, da bi se tovrstna dejanja, storjena prek spleta, preganjala tudi kot prekršek. Pogoj za to je le širša razlaga javnega prostora, ki bi vključevala tudi nove medije in svetovni splet. Država mora s svojim odzivom sporočati, da je izražanje sovraštva do najranljivejših družbeno nesprejemljivo ravnanje, ne glede na to, v kakšni obliki se javno izraža.

2. poziva posameznice in posameznike k odgovornemu komuniciranju, še posebno v družbenih medijih in komentarjih na spletnih portalih; medije pa, da okrepijo moderiranje oz. omejijo možnosti spletnega komentiranja prispevkov, ki se nanašajo na migracije in begunce, še posebej ob kriznih dogodkih. Posameznic in posameznikov, ki na družbenih omrežjih širijo sovražno, rasistično in protibegunsko retoriko, naj se medijsko ne izpostavlja in njihovih sporočanj ne reproducira.

3. opozarja na spornost navidezno nevtralnega govora, ki begunce dejansko povezuje z družbeno nezaželenimi, celo kriminalnimi dejanji: »begunska problematika«, »begunska kriza« ali »ilegalci«.

4. opozarja na problematičnost poudarjanja varnostnega vidika migracij, saj to zgolj kriminalizira migrante in begunce, vzbuja strah in negotovost ter vnaprej opravičuje morebitne »civilne« pobude, ki bi namesto iskanja rešitev razpihovale sovraštvo. Poudarjanje varnostnega vidika migracij in begunstva je še posebej nevarno, kadar se nanj sklicujejo nosilci političnih funkcij, tako na ravni države kot lokalnih skupnosti.

Svet pozdravlja poziv Društva novinarjev Slovenije k spoštovanju načel človečnosti in dostojanstva v javnih razpravah, prav tako podpirajo izjavo za javnost Društva Alternativna Akademija s pozivom pravosodnim organom, da podajo jasno stališče do dejanj, ki (ne) štejejo za kazniva, ko gre za javno spodbujanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega in drugega sovraštva. Pridružujejo se tudi ostalim pozivom k odgovornemu dialogu o rešitvah, ki bi beguncem zagotovile varnost, pomoč, sprejetost, ter občutek razumevanja težav, zaradi katerih so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.