21. marec - mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji

21.03.2016

21. marec je mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, katerega namen je spomniti na boj proti rasističnemu nasilju, stereotipih v medijih in vsakdanji diskriminaciji.

V mestu Sharpeville v Južnoafriški republiki je 21. marca 1960 prišlo do pokola. Med mirnimi demonstracijami proti apartheidu so policisti ubili 69 ljudi. Šest let kasneje so Združeni narodi 21. marec razglasili za dan boja proti rasizmu.

Po svetu tudi letos na ta dan potekajo številne prireditve, s katerimi se opozarja na pomen nadaljnjega boja za kulturno raznolikost in proti rasizmu. Letošnji mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji je osredinjen na izzive ter dosežke durbanske deklaracije in akcijskega programa, sprejeta leta 2001.

Za nami je Evropski teden boja proti rasizmu – 12. 21. marec 2016

Pred mednarodnim dnevom boja je od 12. do 21. marca potekal tudi Evropski teden boja proti rasizmu. Pri koordinatorju evropskega tedna, mreži organizacij UNITED for Intercultural Action (Evropska mreža proti nacionalizmu, rasizmu, fašizmu ter v podpori migrantom in beguncem), so ob tej priložnosti izpostavili pomen raznolikosti za evropsko družbo. Ta je po njihovih besedah sestavni del Evrope. Poudarili so, da vsepovsod po Evropi ljudje različnih etničnih, verskih in kulturnih ozadji sodelujejo pri izgradnji skupnosti, pri zagotavljanju storitev in pri prizadevanjih za boljše življenje.

Po opažanju mreže UNITED sta pod vplivom večih evropskih kriz politična retorika in javni diskurz na temo migracij in obravnave manjšin dosegla nizko raven, kot je nismo videli vse od konca druge svetovne vojne. Da bi zagotovili, da bo upanje premagalo strah, moramo po njihovih besedah pošiljati močna sporočila, ki bodo Evropo spomnila, da nas raznolikost dela močnejše.

Vsako leto okoli 21. marca UNITED koordinira Evropski teden boja proti rasizmu. Letos so v okviru tega tedna aktivisti, nevladne organizacije, univerze, šole, občine ter široka paleta različnih organizacij deset dni izvajali številne aktivnosti, vse z namenom, da bi se zoperstavili rasizmu, diskriminaciji in nestrpnosti ter promovirali vključujočo in raznoliko vizijo Evrope.

V letošnjem Evropskem tednu boja proti rasizmu so lokalne organizacije in različne skupine organizirale na stotine akcij v več kot 40 državah. V mnogih je kampanja potekala kot dogodek na državni ravni. Več sto tisoč ljudi je spregovorilo proti rasizmu, diskriminaciji in nestrpnosti ter za raznolikost. Na poziv in ob spodbudi UNITED sekretariata so se kampanji pridružila večja mesta po Evropi. Ta so nasprotovanje rasizmu izrazila s podporo in organizacijo lokalnih aktivnosti in z javnim prikazovanjem vsebin iz kampanje. Kampanji so se osebno pridružili številni predstavniki mest, ti so med drugim tudi s pomočjo fotografij in komentarjev sporočili, zakaj tudi oni verjamejo v to, da nas raznolikost dela močnejše.

Spremenjena situacija v Evropi

Aktivisti in borci za človekove pravice se danes soočajo z ekstremno težko in kompleksno situacijo. V Evropi smo bili v zadnjem obdobju priča prihodu velikega števila beguncev in migrantov, finančni in politični nestabilnosti mnogih držav in Evropske unije, ohlajenim diplomatskim odnosom med določenimi evropskimi državami ter večim grozljivim terorističnim napadom. Pri UNITED opozarjajo, da v takšnih razmerah populistični politiki in skrajni desničarski aktivisti sporočajo zgodbo, po kateri migranti in begunci predstavljajo nevarnost, rešitev zanjo pa sta zaprtje meja in obravnavanje vseh tujcev z nezaupanjem. Poudarjajo, da je izjemno pomembno, da se tem zgodbam zoperstavimo  in da ukrepamo proti sovraštvu in nestrpnosti v korist raznolike, strpne in vključujoče Evrope. Odgovor na težave, s katerimi se sooča naša celina je po njihovih besedah namreč solidarnost in ne delitev.

 

Vir: STA

Vir: UNITED for Intercultural Action