Pomen odprte komunikacije o posnetkih spolnih zlorab otrok

03.08.2022
Molk ohranja kulturo strahu in sramu

Odprta, jasna in pregledna komunikacija je ključnega pomena v boju za varnost otrok. Ozaveščanje javnosti je pomemben del spoprijemanja s spolnim nasiljem nad otroki, ki pa lahko prinaša tudi izzive. Številnim ljudem je o tej temi neprijetno govoriti, v marsikateri kulturi pa je ta tema tabu.

Toda naša družbena nagnjenost k molku ima lahko zelo negativne posledice za prizadete otroke. Molk ohranja kulturo sramu in strahu, kar pogosto ovira otroke - žrtve, da bi spregovorili o zlorabah, in posledično omogoča, da se zlorabe nadaljujejo. Zato moramo svoja prizadevanja usmeriti v to, da bi se žrtve zlorab počutile opolnomočene, da odkrito spregovorijo o svojih izkušnjah, namesto da se počutijo prestrašene in osramočene.

Vzgoja in izobraževanje

Učni načrti za spolno vzgojo v šolah bi morali vključevati informacije o posnetkih spolnih zlorab ter otrokom zagotoviti potrebne vire o tem, kako in kje prijaviti zlorabo.

Izobraževanje v šolah lahko odpravi stigmo, povezano s prijavo zlorabe, in mladim sporoči, da je pomoč na voljo tistim, ki jo potrebujejo.

Prizadevati si moramo, da bi šolski učni načrt prilagodili trenutnemu stanju našega digitalnega okolja in vanj vključili informacije o spletnem zalezovanju in zlorabah, ki jih mladostniki povzročajo sami ali jih prenašajo v živo.

Mediji

Poročanje o primerih zlorab je ključnega pomena za večjo ozaveščenost prebivalstva o posnetkih spolnih zlorab otrok in povezani problematiki. Vendar mora biti pri tem vedno zaščitena identiteta in zasebnost žrtve.

Za zaščito pravic prizadetih otrok moramo uvesti standardizirane smernice za poročanje o posnetkih spolnih zlorab. S tem bi se ljudje počutili varnejše pri poročanju o zlorabah in bi jih na ta način spodbudili, da spregovorijo.

Tehnološka podjetja

Tehnološka podjetja, ki v svoje digitalne mreže vključujejo veliko število otrok, kot so družbeni mediji ali igralne platforme, bi si morala prizadevati, da vsem uporabnikom zagotovijo informacije o tem, kako prepoznati zlorabo, pa tudi, kje in kako jo prijaviti.  

Družbenim platformam svetujemo, da vključijo neposredna in odprta sporočila o spletnih zlorabah in prednostih prijave neprimernih vsebin in uporabnikov, ki take vsebine objavljajo.

Nevladne organizacije

Organizacije, ki delujejo na področju zaščite otrok, morajo še naprej obveščati, izobraževati in širiti ozaveščenost o spolnem nasilju nad otroki. Prizadevati si moramo za destigmatizacijo govorjenja o zlorabah, da bi jih lahko v prihodnosti preprečili.

Vir: Inhope