Otroci so med pandemijo COVID-19 še posebej izpostavljeni nevarnostim spolnih zlorab

21.04.2020

Večina pozornosti je v teh dneh usmerjena h korenitim spremembam, ki jih pandemija COVID-19 povzroča v vsakodnevnem življenju, gospodarstvu in zdravstvenem sistemu. Med tem pa storilci zlorab intenzivno izkoriščajo nastalo situacijo in dodatno ranljivost žrtev, tudi otrok. Mednarodna organizacija ECPAT (End Child Prostitution and Trafficking) opozarja predvsem na povečano izpostavljenost otrok spolnemu izkoriščanju in zlorabam v luči ukrepov za zajezitev pandemije.

Dodatna izolacija, ukinitev delovnih mest in rednega šolskega pouka poglabljata revščino in odmaknjenost že tako marginaliziranih družin, katerih otroci so zaradi pomanjkanja in izoliranosti od vrstnikov in odraslih, ki jim lahko nudijo pomoč, še posebej izpostavljeni zlorabam znotraj svojega okolja. Hkrati pa je omejitev socialnih stikov večino aktivnosti prenesla na svetovni splet, ki ga otroci zato uporabljajo bolj aktivno, zato so se temu prilagodili storilci spolnega izkoriščanja otrok. Zaradi njihove večje prisotnosti na spletu proizvodnja in izmenjava posnetkov spolnih zlorab otrok potekata občutno pospešeno, otroci pa so na spletu bolj izpostavljeni stikom z njimi. To predstavlja večje tveganje za novačenje otrok, da sami posnamejo seksualno eksplicitne fotografije oziroma video posnetke ali za kasnejša srečanja v živo. Najbolj je to problematično pri otrocih, ki večino časa preživijo na telefonih ali računalnikih brez nadzora odraslih.

Europol, lokalne policije držav ter nevladne organizacije po vsem svetu opažajo porast prijav in zaznav vsebin spolnih zlorab otrok, zato izvajajo dodaten nadzor. Vendar opozarjajo, da je na tej točki ključna preventiva. Ob oteženem delu služb, ki nudijo pomoč žrtvam, je najpomembnejša vloga staršev ali skrbnikov pri preprečevanju viktimizacije. Svetujejo, da se z otrokom pogovorite o možnih nevarnostih, pri čemer upoštevajte naslednje:

  • Otroka lahko spolno zlorabi kdorkoli – tujec, spletni prijatelj, ali nekdo, ki ga dobro pozna.
  • Žrtve so lahko tako punce, kot tudi fantje.
  • Med pogovorom na otroka ne pritiskajte in ga ne strašite, obsojajte in prekinjajte. Spodbujajte ga, naj spregovori o nevšečnostih na spletu. Če potrebujete pomoč, si preberite nekaj nasvetov na: https://safe.si/starsi
  • Vztrajajte, da krivda ni nikoli na strani otroka, ampak storilca.
  • Prijavite primere spolnega izkoriščanja otrok na policijo. Posnetke spolnih zlorab otrok na internetu lahko anonimno prijavite tudi na prijavno točko Spletno oko na naslovu https://www.spletno-oko.si/

 

Vir: https://ecpat.exposure.co/covid19?utm_source=Twitter&utm_medium=Organic&...

Foto: Pixabay