Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Kje in kako poteka izsiljevanje?

Izsiljevanje poteka najpogosteje prek sporočilnih aplikacij (Kik, Snapchat in drugih), družbenih omrežij (Facebook, Tagged, Instagram), video platform (Skype, Facetime, webcam strani) in klepetalnic za zmenke (OKCupid, Tinder). Storilci za komunikacijo z otrokom/mladostnikom pogosto uporabljajo več kot eno platformo, pravzaprav se pri uporabi aplikacij prilagajajo otroku/mladostniku. V takih primerih se storilec otroku/mladostniku običajno najprej približa na družbenem omrežju, kjer pridobi čim več njegovih osebnih in- formacij: kdo je njegova družina, kdo so njegovi prijatelji in kam hodi v šolo. Storilec potem preseli komunikacijo na anonimno komunikacijsko aplikacijo ali video klepet v živo, kjer poskuša od otroka/mladostnika pridobiti vsebine spolne narave.

Orodje, ki ga storilec uporabi za izsiljevanje, je praviloma intimna fotografija ali posnetek, ki običajno prikazuje spolni akt (samozadovoljevanje ali spolni odnos z drugo osebo), genitalije ali goloto. V nekaterih primerih pa je za izsiljevanje dovolj že zelo intimna informacija o otroku/mladostniku, na primer spolna identiteta, druge oblike zlorab doma, osebne izpovedi ipd.

Pri izsiljevanju se srečamo z dvema fazama pridobivanja intimnih posnetkov, katerih cilja sta različna; prva faza je pridobivanje prvega intimnega posnetka, ki bo v nadaljevanju služil za izsiljevanje (t. i. orodje za izsiljevanje), druga faza pa je izsiljevanje s pridobljeno intimno fotografijo oz. posnetkom, katerega cilji so lahko pridobivanje več intimnih posnetkov, denar ali zahteve po spolnih uslugah.

 

Taktike storilcev za pridobitev prvega intimnega posnetka:

 • Z otroki/mladostniki, ki jih poiščejo na spletu (npr. v spletnih klepetalnicah, forumih za najstnike, družbenih omrežjih), vzpostavijo zaupen odnos in jih v poznejših fazah spoznavanja prepričajo, da jim pošljejo svoje intimne fotografije ali posnetke.
 • Predlagajo vzajemnost dejanja – »tudi jaz ti bom poslal, če ti pošlješ meni«.
 • Za istega otroka/mladostnika uporabijo več različnih spletnih identitet; z eno identiteto ga storilec izsiljuje, z drugo pa se pretvarja, da je prijatelj ali žrtev istega storilca.
 • Grozijo, da bodo izdelali fotomanipulacijo, ki jo bodo potem razširili na spletu (npr. z obstoječe fotografije vzeli samo obraz otroka/mladostnika in mu dodali fotografijo golega telesa druge osebe).
 • Posnetek pridobijo od mladostnika v obdobju dobrega odnosa, ko sta bila še par in je ta posnetek poslal kot dejanje sekstinga.
 • Grozijo s samomorom, če jim otrok/mladostnik ne bo posredoval seksualnih posnetkov.
 • Pretvarjajo se, da so mlajši ali ženskega spola, kar pri otroku/mladostniku vzbudi večje zaupanje.
 • Aktivno iščejo že obstoječe intimne posnetke otroka/mladostnika na spletu.
 • Posnetek dobijo od nekoga drugega.
 • V zameno za seksualne posnetke ponujajo denar ali droge.
 • Pretvarjajo se, da so modni agenti.
 • Vdrejo v otrokovo/mladostnikovo napravo in na ta način pridobijo dostop do vseh njegovih dokumentov (tudi intimnih fotografij ali videoposnetkov). Z vdorom lahko brez vednosti lastnika naprave dostopajo tudi do kamere in mikrofona na napravi.
 • V skrajnih primerih celo zagrozijo s fizičnimi poškodbami ali spolnim
 • napadom na otroka/mladostnika ali družinske člane.

Najpogosteje se izsiljevanje začne še isti dan, ko storilec prejme prvi intimni posnetek. V redkih primerih se izsiljevanje začne pozneje, včasih tudi šele po enem letu, kar pri otroku/mladostniku pogosto sproži zmedo, saj se morda niti ne spomni več, da je komu poslal posnetek.

 

Za izpolnitev nadaljnjih zahtev (posnetki, denar, spolne usluge) se storilci poslužujejo še naslednjih taktik:

 • grozijo s širjenjem otrokovega/mladostnikovega že pridobljenega intimnega posnetka po spletu;
 • grozijo z objavo otrokovih/mladostni- kovih intimnih posnetkov na spletnih mestih, ki jih obiskujejo otrokovi starši in prijatelji;
 • izdelajo lažni profil otroka/mladostnika in grozijo, da bodo na njem objavljali njegove seksualne posnetke;
 • shranjujejo seksualno eksplicitne pogovore in grozijo, da jih bodo objavili na spletu.

Sledi nam na Twitterju


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov