Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu

Ste na internetu naleteli na vsebine, ki se vam zdijo sporne?

Domnevno kazniv sovražni govor

Prijavljate domnevno kazniv sovražni govor, ki ga 297. člen Kazenskega zakonika opredeljuje kot:

  • javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti zoper varovano skupino, na način, ki lahko ogrozi javni red in mir ali z grožnjo ali žalitvijo (297. člen KZ-1, 1. odstavek)
  • javno širjenje idej o večvrednosti ene rase nad drugo; zanikanje, zmanjševanje pomena, odobravanje, omalovaževanje, smešenje ali zagovarjanje genocida, holokavsta, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva, agresije ali drugih kaznivih dejanj zoper človečnost (297. člen KZ-1, 2. odstavek)

Po stališču Vrhovnega državnega stališča mora za kaznivost po 297. členu obstajati objektivna možnost in tudi verjetnost, da bo nastopilo kršenje javnega reda in miru. Več informacij o pravni podlagi za pregon v Sloveniji vam je na voljo na naši spletni strani.


Imate vprašanje?Vprašajte nas


Novice

20.3.2020 »Vaš glas ima moč, da zaščiti otroke«

Kanadski center za zaščito otrok (C3P) je objavil dosedanje rezultate kratke raziskave o mnenju javnosti glede odgovornosti tehnoloških podjetij za odstranjevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na njihovih spletnih straneh. Spletna anketa je sledila seriji člankov v New York Timesu na temo razširjenosti gradiva e-zlorab otrok in neodzivnosti podjetij pri njegovemu odstranjevanju. Objavljena je bila konec leta 2019, na voljo je v petih jezikih, do zdaj pa jo je izpolnilo več kot 10.500 uporabnikov.

Izpostavljamo

9. posvet E-zlorabe otrok na Fakulteti za družbene vede združil prek 250 predstavnikov strokovne javnosti, s ciljem, da bi znali perečo problematiko zlorab otrok na internetu še bolj učinkovito obravnavati v praksi  

Sledi nam na Twitterju

Spletno oko - poslanstvo

Poslanstvo prijavne točke Spletno oko je v sodelovanju s policijo, ponudniki internetnih storitev, spletnimi portali in drugimi zainteresiranimi vladnimi ter nevladnimi organizacijami prispevati k zmanjšanju obsega gradiv s spolnimi zlorabami otrok in sovražnega govora na internetu.


Kontakt

O nas

Za medije


Fakulteta za družbene vede

Center za družboslovno informatiko CDI

Sofinancerja


 

Za vsebine spletne strani odgovarjajo izključno avtorji (izvajalci projekta Center za varnejši internet). Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo na njej navedenih informacij.

Uporaba piškotkov