YouTube poostril boj proti zlorabam z onemogočanjem komentarjev

04.03.2019

YouTube, največja platforma z video vsebinami na svetu, ki je sicer v lasti podjetja Google, je v želji po preprečevanju zlorab in zaščiti otrok in mladostnikov, onemogočil komentiranje pri več deset milijonih videoposnetkih na katerih so otroci.

Pod številnimi videoposnetki, na katerih se pojavljajo otroci in mladostniki, so se namreč pojavile neprimerne objave, za njimi pa naj bi stali pedofili in pedofilske mreže. Razlog za težavo naj bi bila tehnična luknja v sistemu YouTuba, ki jo je razkril nekdanji ustvarjalec vsebin na tej platformi, Matt Watson.

Sami videoposnetki, pod katerimi so se pojavljali sporni komentarji, so imeli sicer v večini primerov povsem nedolžno vsebino, težava pa je bila v tem, da so nekateri komentatorji seksualizirali mladostnike na posnetkih ter objavljali povezave do spletnih strani s pedofilsko vsebino.

YouTube se je zavezal, da bo v naslednjih mesecih še bolj podrobno spremljal dogajanje v komentarjih, prav tako pa naj bi razvijali učinkovito orodje, ki bo zmožno identificirati in tudi samodejno odstraniti sporno vsebino v komentarjih. Pri nekaterih ustvarjalcih vsebin bo sicer YouTube pustil komentiranje odklenjeno, in sicer z namenom, da lahko dobijo ustvarjalci videovsebin odziv komentatorjev. Pri tem bodo ustvarjalci sicer zavezani k strogemu pregledovanju komentarjev ter objavljanju vsebin, s katerimi ne bodo tvegali pozornosti nepridipravov.

Izpad dohodka za YouTube

Kot poročajo številni mediji, pa je ta škandal botroval tudi izpadu dohodka YouTuba. V luči dogajanja so namreč začeli YouTube zapuščati številni veliki oglaševalci, kot so McDonalds, Disney, Epic Games, AT&T, Kellog in drugi, katerih oglasi so se pojavljali pri teh videoposnetkih. To je seveda za YouTube pomenilo poslovno škodo, kar jih je še dodatno spodbudilo k zajezitvi problematike.

Vir: YouTube, Matt Watson, RTVSLO.si