Thorn se s pomočjo tehnologije bori proti spolnemu izkoriščanju otrok

01.12.2017

Na t. i. hackathon vikendu je 100 inženirjev stopilo skupaj in pomagalo neprofitni organizaciji Thorn, ki se s pomočjo tehnologije bori proti spolnemu izkoriščanju otrok in mladostnikov. Thorn je organizacija, ki sta jo leta 2009 ustanovila Demi Moore in Ashton Kutcher, njen cilj pa je boj proti trgovini z ljudmi. Leta 2012 so kot sredstvo boja v večji meri pričeli uporabljati tudi tehnologijo.

Strokovnjaki, ki sodelujejo s Thornom, so razvili računalniški program, s pomočjo katerega pomagajo oblastem najti pogrešane in izkoriščane otroke. Na spletu pregledujejo oglase, kjer se kot spremstvo ponujajo otroci, in si odgovorijo na vprašanja kot so: »Se en otrok pojavlja v več oglasih? Oglas vsebuje besedilo? Je podobno besedilo tudi pri kakšnem drugem oglasu?«.

Orodje, ki so ga za ta namen razvili se imenuje Spotlight.  Uporablja ga več kot 1.200 agencij v ZDA in Kanadi, z njegovo pomočjo pa so v zadnjih letih rešili že veliko primerov trgovine z otroki. Poleg tega so razvili še orodje, imenovano Solis, ki prepozna otroke, katerih fotografije so razširjene po t. i. temnem spletu (dark web).

Thorn je na tem področju izjemno dejaven, pred kratkim pa so se začeli posvečati tudi t. i. sextortion-u, kjer gre za izsiljevanje z golimi fotografijami.

Vir: New York Times, 24. 11. 2017