Posvet E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri

03.08.2017

SPLETNO OKO, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 7. posvet na temo zlorab otrok na internetu z naslovom E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri, ki bo v sredo, 20. septembra 2017, na Fakulteti za družbene vede, Velika dvorana, s pričetkom ob 9.00 uri.

Posvet je namenjen vsem, ki jih zanima problematika spolnih zlorab otrok, v prvi vrsti organom pregona, predstavnikom tožilstev in sodišč, ponudnikom internetnih storitev, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu, zdravstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo s to problematiko. Cilj posveta je poglobiti znanje o problematiki zlorab otrok na internetu z namenom učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi. Ob desetlenici delovanja prijavne točke Spletno oko bo posvet namenjen pregledu razvoja problematike spolnih zlorab otrok na internetu, trendom in možnim novim ukrepom.

Na posvet smo povabili predavateljico kriminologije na irski Univerzi College Cork dr. Maggie Brennan. Je raziskovalka in članica mednarodne delovne skupine na področju spolnega izkoriščanja otrok na internetu, ki identificira uspešne strategije za boj proti temu pojavu in tudi nudi podporo policijskim preiskavam. Predstavila bo svoj pogled na razvoj problematike in predstavila izsledke delovne skupine. Naša gosta bosta tudi g. Cathal Delaney in ga. Katarzyna Staciwa iz Europola. G. Delaney bo predstavil sodobne ukrepe proti spolnemu izkoriščanju otrok, ga. Staciwa pa fenomen spletnega spolnega izsiljevanja otrok in aktivnosti na tem področju. S tem povezano temo sekstinga med mladostniki in pogosto neuspešne ukrepe na tem področju bo v nadaljevanju analiziral profesor Andy Phippen iz Univerze Plymouth. Z nami bodo tudi drugi strokovnjakinje in strokovnjaki, ki delujejo na področju spolnih zlorab otrok na internetu. 

Kotizacije ni, zaradi lažje organizacije pa je potrebna registracija na posvet. Registracija je trenutno ZAKLJUČENA zaradi zapolnitve mest. Če se želite vpisati v čakalno listo, vas prosimo, da na strani https://www.1ka.si/posvet2017 vpišete elektronski naslov, na katerega vas bomo obvestili, če bo zaradi odpovedi koga izmed prijavljenih na voljo kakšno dodatno mesto.  

Program, povzetke predavanj in predstavitve govorcev si lahko ogledate na tem naslovu (PDF).

Opomba: sprememba programa: Predavatelj g. Cathal Delaney (vodja FP Twins pri EC3, Europol)) se zaradi zasebnih okoliščin ne bo udeležil našega posveta. Nadomestno predavanje na enako temo bo izvedla ga. Katarzyna Staciwa (FP Twins pri EC3, Europol). V nadaljevanju je s tem povezana manjša sprememba programa in 10 minut daljši odmor za kosilo:

12:30 – 13:40 – Odmor za kosilo

13:40 – 14.10 – Europol and contemporary responses against child sexual exploitation online (Europol in sodobni odzivi na spolno izkoriščanje otrok na internetu) – Katarzyna Staciwa, FP Twins pri EC3, Europol

14:10 – 14:50 – Posnetki spolnih zlorab otrok kot kaznivo dejanje v Sloveniji in nekateri skupni strokovni izzivi – Anton Toni Klančnik, mag., vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, višji kriminalistični inšpektor specialist, uprava kriminalistične policije GPU

 

Ob predavanjih bo izvedenih šest delavnic, na izbrano delavnico ste se udeleženci že prijavili ob registraciji. Vsebine delavnic si lahko ogledate na tem naslovu (PDF).

Opomba: Zaradi odsotnosti bo g. Cathal Delaney na delavnici navzoč preko Skype povezave, zato se bo delavnica izvedla na ta način. V pomoč pri izvedbi delavnice bodo tudi posamezni strokovnjaki iz kriminalistične policije.

 

Za dodatne informacije vam je na voljo Katja Zrim na elektronskem naslovu katja@spletno-oko.si ali na telefonski številki 01 580 53 47.

PriponkaVelikost
PDF icon Program posveta2.05 MB
PDF icon Seznam delavnic259.13 KB