Poročilo s posveta Internet na dlani: E-ZLORABE OTROK

30.09.2015

Na Fakulteti za družbene vede je 29. septembra pod naslovom »Internet na dlani: E-ZLORABE OTROK« potekal že peti posvet na temo zlorab otrok na internetu. Rdeča nit tokratnega dogodka so bile zlorabe otrok prek mobilnih naprav.

Organizatorji posveta prijavna točka Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenija, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, so ponovno zabeležili velik interes strokovne javnosti za tovrstno obravnavo problematike. Posveta se je udeležilo prek 220 slušateljev iz vrst policije, tožilstev, sodišč, socialnih služb, nevladnih organizacij, šolstva in industrije.

Posvet so s pozdravnimi nagovori otvorili vodja Centra za varnejši internet dr. Vasja Vehovar, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije g. Dušan Zupančič, direktor Uprave kriminalistične policije mag. Branko Japelj in ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič je v uvodnem nagovoru (v celoti je na voljo tukaj) opozorila, da posledice dejanj, ki se zgodijo na medmrežju, niso zgolj virtualne. Povedala je, da ministrstvo že vrsto let podpira programe in aktivnosti s področja varne rabe interneta. Kot primer je posebej izpostavila aktivnosti točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si v slovenskih vrtcih, šolah in pedagoških fakultetah.

Direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije Dušan Zupančič je opozoril, da premalo poznamo nevarnosti, ki pretijo otrokom na internetu. Nadzor je po njegovi oceni še težji zaradi porasta uporabe mobilnih naprav.

V plenarnem predavanju posveta je ugledni strokovnjak za spletno varnost otrok iz Velike Britanije John Carr poudaril, da čeprav otroci danes sodobno tehnologijo v veliki meri sprejemajo brez strahu in zadržkov, to še ne pomeni, da imajo tudi potrebno modrost, da jo znajo uporabljati na zanje neškodljiv način. Med drugim je izpostavil dejstvo, da ima v nekaterih državah dostop do tabličnega računalnika kar desetina otrok, starih tri ali štiri leta. Tako kot na drugih področjih je po njegovem mnenju tudi na področju sodobnih tehnologij naloga staršev, starih staršev in učiteljev, da pomagajo otrokom pri iskanju varne poti do zdrave in srečne odraslosti.

Julie de Bailliencourt, vodja področja varnosti za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko pri Facebooku je poudarila, da ima Facebook pri obravnavi posnetkov spolnih zlorab otrok, groominga in hudih groženj politiko ničelne tolerance. V okviru predavanja je predstavila varnostne politike tega socialnega omrežja, orodja za vzpostavljanje zasebnosti ter orodja za prijavo neprimernih vsebin.

Glavni namen vsakoletnih posvetov na temo zlorabo otrok na internetu je, da se na enem mestu združi znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zlorab otrok na spletu, in da s tem omogoči čim bolj učinkovito obravnavo tovrstnih zlorab in inkriminiranih internetnih vsebin.  Ta namen organizatorji posveta zasledujejo z izobraževanjem ključnih akterjev, ki se srečujejo s to problematiko, ter z ustvarjanjem možnosti za vzpostavitev sodelovanja različnih organizacij.