Google bo zaostril boj proti ekstremističnim vsebinam na YouTubu

13.12.2017

Pri Googlu bodo v letu 2018 več kot 10.000 zaposlenih usmerili v boj proti ekstremizmu na YouTubu. YouTube je pogosto zlorabljen za ekstremistične namene, kjer nekateri uporabniki objavljajo nasilne ekstremistične vsebine. Takšnih so od junija letos obravnavali že kar 2 milijona.

YouTube, ki je v lasti Googla, uporablja t. i. tehnologijo računalniškega učenja, s pomočjo katere najde ekstremistične videoposnetke. Od junija letos so jih več kot 150.000 tudi odstranili. Google bo v letu 2018 boj proti ekstremističnim vsebinam še zaostril – kar 10.000 ljudi se bo posvečalo odkrivanju in obravnavanju takšnih posnetkov.

Samo v Združenem Kraljestvu bo Google namenil dodatnih 1.3 milijona funtov za projekte, ki nasprotujejo ekstremizmu. Junija je YouTube objavil štiri korake za boj proti tem pojavu:

  • Izboljšanje uporabe tehnologije računalniškega učenja pri odkrivanju kontroverznih videoposnetkov;
  • Sodelovanje s 15 delovnimi skupinami na tem področju;
  • Ostrejša obravnava ekstremističnih posnetkov in posnetkov, ki vsebujejo sovražni govor, ki niso nezakoniti, a so bili prijavljeni s strani uporabnikov;
  • Preusmerjanje oseb, ki iščejo po določenih spornih ključnih besedah, na videoposnetke, ki se neposredno soočajo z ekstremističnimi sporočili.

Vir: BBC News, 5. 12. 2017