146 otrok po vsem svetu rešenih v operaciji proti zlorabi otrok na spletu

04.03.2022
Sodelovali tudi slovenski organi pregona

Europol poroča o mednarodni preiskavi več deset tisoč spletnih računov, prek katerih so njihovi lastniki delili gradivo s posnetki spolnih zlorab otrok na spletu. V operaciji, ki jo je vodil nizozemski oddelek za notranje zadeve Te Tari Taiwhenua, so sodelovali organi pregona iz Avstralije, Avstrije, Kanade, Hrvaške, Češke, Grčije, Madžarske, Slovenije, Španije, Združenega kraljestva in ZDA. Na mednarodni ravni je bilo identificiranih 90.000 spletnih računov, 46 osumljencev je bilo aretiranih na Novi Zelandiji, več kot 100 pa v Evropski uniji.  

Preiskava se je začela leta 2019 na podlagi poročila ponudnika spletnih storitev, iz katerega je bilo razvidno, da je veliko število storilcev uporabljalo platformo za izmenjavo posebej zaskrbljujočih posnetkov zlorabe otrok, vključno s posnetki, ki prikazujejo sadistična dejanja spolne zlorabe dojenčkov in otrok. Pri pregledu informacij je bilo odkritih 32 GB datotek, kar ustreza pomnilniku, potrebnemu za prenos približno 90 minut videoposnetkov. Do zdaj je mednarodna preiskava pripeljala do odprtja 836 primerov na mednarodni ravni, aretacije 46 posameznikov na Novi Zelandiji, identifikacije več kot 100 osumljencev v EU in zaščite 146 otrok po vsem svetu.

V dveh primerih v Avstriji in na Madžarskem sta bila osumljena storilca kaznivih dejanj zlorabe lastnih otrok, starih šest oziroma osem let. Oba otroka sta bila nato zaščitena. Druga preiskava v Španiji je razkrila, da je osumljenec posedoval in razširjal gradivo o spolnem izkoriščanju otrok, poleg tega pa je snemal gole in spolne podobe odraslih brez njihovega soglasja. Številne preiskave po vsej Uniji še vedno potekajo.

Vir: https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/146-children-wor...