Ustavite zlorabo otrok – izsledite predmet

Europol je leta 2017 vzpostavil spletno stran Stop Child Abuse – Trace an Object in s tem začel iniciativo za pomoč javnosti pri preiskovanju primerov spolnih zlorab otrok. Europol na spletni strani redno objavlja slike predmetov oziroma okolij v katerih so se zlorabe zgodile, namen pa je priti na sled storilcem in pomagati žrtvam. Predmeti na slikah so vzeti iz posnetkov z eksplicitno seksualno vsebino, ki vključuje mladoletne osebe, pri vseh slikah pa velja, da so bile izčrpane že vse druge preiskovalne poti. Europol zato apelira na vsakogar za pomoč pri ugotavljanja izvora teh predmetov oziroma okolij. Več ogledov bo povečalo možnosti pri iskanju novih sledi in s tem uspeh pri reševanju zlorabljenih otrok.

Pri iskanju lahko pomaga vsak, tudi vi. Europol si v prvi vrsti prizadeva izslediti izvor predmetov, torej njihovo lokacijo (kraj/država). Pomagate lahko tako, da kliknete predmet, ki ga prepoznate in Europolu posredujete kakršnekoli informacije o njem. Tudi najmanjši namigi lahko pomagajo razrešiti primer. Informacije pa lahko posredujete anonimno. Ko Europol identificira izvor predmeta, obvesti pristojne organe kazenskega pregona v zadevni državi, da se ti lahko lotijo nadaljnje preiskave teh sledi in identifikacije tako storilca kot žrtve.

Koristne informacije lahko delite neposredno z Europolom na varen način prek obrazca na njihovi spletni strani.

Iz spoštovanja do žrtev Europol prosi, da na družbenih omrežjih ali kjerkoli drugje na spletu ne delite nobenih osebnih podatkov vpletenih (slike, imena itd.).Europol in Spletno oko se zahvaljujeta za vašo pomoč.

 

Rezultati iniciative - 23 rešenih žrtev

V obdobju od leta 2017 do julja 2021 je pobuda prinesla naslednje rezultate:

- Več kot 27 500 posredovanih namigov;
- Preiskovalcem je v 125 primerih uspelo identificirati državo kaznivega dejanja;
- Rešenih je bilo 23 otrok žrtev spolne zlorabe;
- Odkritih in ovadenih je bilo 5 storilcev.

Vir: Europol