V Združenih Arabskih Emiratih ustanovili prijavno točko prijavo zlorab otrok

25.10.2011

Odkar so junija v Dubaju ustanovili anonimno prijavno točko za prijavo zlorab otrok, ki deluje 24 ur na dan, so policisti na njeni podlagi začeli deset preiskav, od katerih je bila polovica predana tožilstvu. Večina prijav se nanaša na dečke, stare od 5 do 14 let.  Sicer je to velik korak v deželi, kjer je spolna zloraba stigmatizirana tema.

Nadzornik prijavne točke Majed Al Suwaidi je dejal, da anonimnost odstrani strah pred prijavljanjem tovrstnih dogodkov, zato lahko rešijo več primerov. Po tem, ko dobijo klic, se aktivira posebna policijska enota za preiskovanje spolnih zlorab otrok, ki je bila ustanovljena januarja in jo sestavlja osem policistov in pet policistk.

Policisti so preiskovali storilce, ki so bili za otroke neznanci, kot tudi storilce, ki so del njihovega vsakdanjega okolja, denimo učitelje. »Nekateri ljudje nas pokličejo in nam zaupajo sum, da oseba namerava škodovati otroku. V tem primeru takoj odpošljemo enoto na kraj in aretiramo osumljenca. Tovrstne prijave so za nas zelo pomembne, saj želimo zločin preprečiti preden se zgodi«, je povedal eden izmed policistov.

Profesorica sociologije na Univerzi Združenih Arabskih Emiratov Dr. Soad Al Oraimi je dejala, da je prijavljanje teh kaznivih dejanj občutljivo in kompleksno vprašanje. Po njenem prepričanju ljudje razumejo, da je zloraba otrok zločin. Vedo tudi, da bo zločinec kaznovan. Problem se pojavi, ker zločin zlorabe otrok obdaja občutek sramote in tabuja.

Profesorica pozdravlja anonimnost točke, vendar želi, da bi bila bolje promovirana in da bi pri njej sodelovale še druge organizacije, kot so socialni delavci in ustanove, katerim bi se posamezniki lahko bolj odprli kot policiji.

Afra Al Basti, direktorica Fundacije za ženske in otroke je dejala, da bi bilo bolj učinkovito, če bi imeli enotno prijavno točko, v okviru katere bi delovale vse relevantne osebe in organizacije, ne zgolj policija. »Problem je, ker vsaka organizacija želi delovati po svoje. To pri javnosti povzroča občutek zmedenosti, zaradi česar ne vedo več, kaj storiti v primeru zlorabe.«

Vir: http://www.thenational.ae/news/uae-news/