V ZDA klic po zakonu o obveznem prijavljanju spolnih zlorab otrok

22.11.2011

Po škandalu na univerzi Penn State, v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, zakonodajalci in javnost v ZDA zahtevajo strožje zakone za prijavljanje primerov zlorab otrok. V škandalu je bil pomočnik trenerja univerzitetne ekipe v ameriškem nogometu, Jerry Sandusky, obdolžen spolnih nadlegovanj mladoletnih dečkov, njegov nadrejeni, trener ekipe Joe Paterno, pa kritiziran in posledično odpuščen zaradi nezadostnega posredovanja v primerih zlorab, po tem, ko je bil z njimi seznanjen.

Medtem, ko v nekaterih zveznih državah že obstajajo zakoni za obvezno prijavljanje zlorabe otrok za vse polnoletne prebivalce, v drugih zveznih državah obvezno prijavljanje zlorab velja le za osebe, ki so v okviru službene dolžnosti v stiku z mladostniki. V to skupino spadajo delavci določenih zasebnih in javnih inštitucij in delavci na področjih socialnega varstva, šolstva, zdravstva in bogoslužja ter organi pregona. Osebam za obvezno prijavljanje običajno ni potrebno prijaviti zlorabe neposredno policiji, temveč zgolj svojim nadrejenim.

V zveznih državah kjer je obvezno prijavljanje zlorabe otroka za vse polnoletne prebivalce, je zamolčanje oziroma neprijavljanje zlorabe otroka običajno kaznovano kot prekršek. V Pensilvaniji sedaj razmišljajo o zakonu, ki bi vključeval obvezno prijavljanje za  vse prebivalce te zvezne države. Direktorica nepridobitne organizacije za zaščito otrok v Montgomeryju Mary. C. Pugh je ob tem poudarila, da »Pensilvanijska zakonodaja za enkrat ne zahteva prijavljanje nobenega zločina zoper otroka, ne glede na to, kako odvraten ta zločin je.«

Za uzakonjenje obveznega prijavljanja za vse polnoletne osebe si prizadevajo tudi v zveznih državah Connecticut in New York. V slednji je predstavnik skupščine Don Miller dejal, da je obvezno prijavljanje zadeva, ki jo morajo sprejeti za svoje otroke. »Za otroke moramo skrbeti in jih ščititi. Otroci morajo vedeti, da se lahko zanesejo na nas za zaščito.«

V centru za zaščito otrok v zvezni državi Omahi, kjer imajo že uzakonjeno obvezno prijavljanje za vse polnoletne prebivalce, so dejali, da gre v šestdeset odstotkih vseh primerov zlorabe otrok za spolne zlorabe otrok.