Zaskrbljujoče prijave z omrežja Discord

07.06.2024

Kanadska prijavna točka za prijavo spolnega izkoriščanja na internetu Cybertip.ca je v zadnjih 12 mesecih prejela več kot 800 prijav z omrežja Discord. Veliko prijav je vključevalo ekstremno nasilje nad 13-17-letniki na tej platformi. Število prijav, ki vključujejo Discord, se je v zadnjih dveh letih povečalo skoraj za štirikrat. Posebej zaskrbljujoča je resnost primerov.

Nekatere od klepetalnic na Discordu so povezane z ekstremističnimi skupinami, za katere je znano, da ciljajo otroke za spolno izkoriščanje. V nadaljevanju so navedeni nekateri primeri tega dogajanja:

- grožnja, da se bodo poškodovali, če mladostnik ne bo ubogal
Nekateri storilci prepričajo otroka, da so z njim v razmerju, ter ga nagovarjajo in manipulirajo na način, da začne verjeti, da razmerja ne more zapustiti. V nekaterih primerih so grozijo, da se bodo poškodovali ali ubili, če mladostnik ne bo poslal intimnih slik. Ta taktika pogosto deluje, ko mladi zaupajo storilcu in ne želijo, da bi se poškodoval.

- grožnje mladostniku ali njegovi družini
Storilci grozijo žrtvam, češ da bodo, če ne bodo izpolnili njihovih zahtev, fizično škodovali njim ali osebam, ki so jim pomembne (npr. grožnja s spolnim napadom, fizičnim napadom, umorom). Še ena taktika je grožnja, da bodo delili mladostnikove posnetke spolne narave ali povedali ljudem, da je mladostnik storilec kaznivega dejanja zoper otroke.

- zahteve po posnetkih samopoškodovanja
Cybertip.ca je začel prejemati prijave o storilcih, ki otroke spodbujajo k samopoškodovanju. Nato zahtevajo dokaz in gradivo delijo na spletu. Nekatere mladoletnike napeljujejo tudi k samomoru in prenosu tega dejanja v živo.

Vir: Cybertip.ca