Zaradi izsiljevanja z intimnimi fotografijami potrebni programi za preprečevanje samomora

03.01.2018

Primeri izsiljevanja z intimnimi fotografijami so za žrtve izjemno obremenjujoči, v skrajnem primeru jih lahko privedejo celo do samomora. Škotska strokovnjakinja za zlorabe otrok meni, da je treba žrtvam spletnega izsiljevanja z intimnimi fotografijami pomagati s programi za preprečevanje samomora. Ob tem opozarja, da število otrok, ki na spletu objavljajo svoje intimne fotografije, narašča.

V zadnjih letih se je število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki močno povečalo. Pogosto se dogaja, da storilci zlorab ali celo skupine kriminalcev žrtve prepričajo, da jim pošljejo svoje gole fotografije in jih z njimi potem izsiljujejo, običajno za denar. Prav tako je vse več otrok, mlajših od 12 let, ki sami objavljajo kočljive fotografije sebe ali drugih oseb.

Izsiljevanje lahko na žrtvah pusti hude posledice. Pogosto imajo samomorilska nagnjenja, nekatere pa tudi storijo samomor. Žrtve so v številnih primerih ranljivi najstniki in najstnice, ki jih dogajanje še posebno prizadene. Zato strokovnjakinja za zlorabe otrok, ki deluje pri organizaciji Barnardo`s Scotland poudarja, da bi bilo pomembno vzpostaviti programe, ki bi že takoj na začetku, ko se žrtev sooča z izsiljevanjem, pomagali pri preprečevanju samomora.

Vir: The Guardian, 29. 11. 2017